Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Μυδοπίλαφο με κρόκο Κοζάνης

Καλημέρα και καλό ΣΚ να έχουμε! 

Σήμερα μαγειρεύουμε μυδοπίλαφο με κρόκο Κοζάνης, γνωστός και ως Σαφράν. Το σαφράν είναι ένα θαύμα της φύσης, ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό που προέρχεται από τη συλλογή των στιγμάτων από πανέμορφα μοβ λουλουδάκια που έχουμε την τύχη να καλλιεργούνται στην πατρίδα μας, στο νομό Κοζάνης. Μάλιστα ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται κορυφαίας ποιότητας σε σύγκριση με αυτό που παράγουν σε άλλες χώρες του κόσμου. Δοκιμάστε το κρόκο στο μυδοπίλαφο που σας προτείνω και θα του δώσετε υπέροχο χρώμα και ιδιαίτερη γεύση. 

Αν πάλι είστε από αυτούς που φοβάστε να φάτε μύδια γιατί κάποιος γνωστός σας κάποτε δηλητηριάστηκε από αυτά, θα υπερασπιστώ τα μύδια και θα σας πω πως αν τα μύδια βγαίνουν από θάλασσα που είναι καθαρή και δεν είναι διπλά σε κάποιο αστικό κέντρο και αν τα καθαρίσετε καλά δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Αν δεν εμπιστεύεστε τον ιχθυοπώλη σας ή το καθάρισμα σας, δοκιμάστε κατεψύγμενα ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες απόψυξης! 

Αυτά από το Ελληνικό Χρέος της γαστρονομίας! 

Πολλά φιλιά και ακόμη περισσότερα μαγειρέματα!


Μυδοπίλαφο με κρόκο Κοζάνης
Xρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος:30 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο


Υλικά 
Για 4 άτομα
1 κιλό μύδια
2 κρεμμύδια ξερά
1 σκελίδα σκόρδο
1.5 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
3.5 φλ. τσαγιού νερό
1.5 φλ. τσαγιού ρύζι αρμπόριο 
8 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 ματσάκι άνηθο
2 κ.σ. δυόσμο
3-4 στίγματα κρόκο Κοζάνης
0.5 κ.γ. κρόκο σκόνη (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία

Το πρώτο βήμα μας είναι να ετοιμάσουμε τα υλικά για το μυδοπίλαφο. 
Αν δεν πάρουμε καθαρισμένα μύδια, τα καθαρίζουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τη σκελίδα σκόρδο και το δυόσμο και βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κρόκο. 

Στη συνέχεια αχνίζουμε τα μύδια.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Αφού ζεσταθεί προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ψιλοκομμένου κρεμμυδιού και αφήνουμε 2-3 λεπτά να βγάλει το κρεμμύδι τα υγρά του. Το τελευταίο λεπτό προσθέτουμε και τη σκελίδα σκόρδο. Προσθέτουμε τα μύδια και τη 1 κούπα κρασί. Μετά από 2-3 λεπτά και αφού τα μύδια έχουν αχνιστεί, τα αφαιρούμε από το τηγάνι μαζί με τα υγρά τους και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πετάμε όλα τα μύδια που δεν άνοιξαν και αφαιρούμε από τα μισά το κέλυφος και κρατάμε μόνο την ψίχα. Τα υπόλοιπα τα κρατάμε με το κέλυφος.

Ετοιμάζουμε το ρύζι
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι. Αφού σοταριστεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι που έχουμε πλύνει και το αφήνουμε 1-2 λεπτά στο τηγάνι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό που βράσαμε περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί η πρώτη ποσότητα πριν προσθέσουμε τη δεύτερη και ούτω καθεξής. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Τελευταίο βήμα 
Μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε τα μύδια και το νερό που έχει μείνει. Συνολικά πρέπει να βράσουμε τα μύδια με το ρύζι άλλα 10 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε τον άνηθο και τον δυόσμο. Σερβίρεται ζεστό.

3 σχόλια:

  1. Από τα αγαπημένα μου ριζότο !! Ο κρόκος Κοζάνης δίνει μία τόσο ιδιαίτερη γεύση που ταιριάζει πολύ αρμονικά με τα μύδια!! Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή, την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει εγώ λατρεύω το μυδοπίλαφο! Το θεωρώ από τα καλύτερα!Ο κρόκος Κοζάνης είναι ιδιαίτερος και του παέι!Thanks!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...