Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ ΨΩΜΙ

Το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία πήγε εκδρομή στην Αρναία Χαλκιδικής, ένα πανέμορφο χωριό με γραφικά σπίτια που σε γυρίζουν πίσω στο χρόνο. Αν τύχει και βρεθείτε κοντά κάντε μια βόλτα στο χωριό για να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα πολύ προσεγμένα σπίτια. Προσέξτε και τους φούρνους σε κάποιες από τις αυλές των σπιτιών που ακόμη και όταν είναι έρημοι σου δίνουν την αίσθηση πως μυρίζουν πίτες, παραδοσιακά φαγητά και ψωμιά που μαγείρευαν οι παλιές νοικοκυρές σε ταψιά και πινακωτές. Με έμπνευση από αυτό το τόσο όμορφο χωριό σήμερα θα κάνουμε σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης.  Μπείτε και εσείς στον κόπο να φτιάξετε ψωμί τουλάχιστον μία φορά για να γνωρίσετε την γεύση του πραγματικού ψωμιού που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. 




Υλικά
για 1 φραντζόλα του 1 κιλού ψωμί ολικής αλέσεως ή μικρά ψωμάκια


50 γρ. μαγιά νωπή
750 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. καλαμποκέλαιο
1 1/2 φλ. τσ. νερό χλιαρό 30°C 


Βήματα


Τρίβουμε τη μαγιά με τα δάχτυλα μας και την διαλύουμε σε ένα μπολ με τη μισή ζάχαρη και το 1/2 φλιτζάνι νερό. Πρέπει να προσέξουμε ώστε το νερό να είναι χλιαρό και όχι καυτό δηλαδή περίπου 35 βαθμούς. Ανακατεύουμε τα υλικά μαζί ώσπου να γίνουν σαν αλοιφή. 
Αφήνουμε τη μαγιά σε ζεστό χώρο επί 2 ώρες περίπου για να φουσκώσει και να αφρίσει αφού σκεπάσουμε το μπολ.
Βάζουμε το αλεύρι, με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς. Αναμειγνύουμε το αλεύρι και τη μαγιά προσθέτοντας σταδιακά νερό και δουλεύοντας το μείγμα ώσπου να ανακατευτούν καλά και να ξεκολλάει η ζύμη από το μπολ. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια που ρίξαμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε για περίπου δέκα λεπτά αλευρώνοντας τα χέρια αν κολλάει η ζύμη ώσπου να γίνει λεία και ελαστική. Σχηματίζουμε με τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα και τη βάζουμε πάλι στο μπολ. Έπειτα τη σκεπάζουμε με μια υγρή και καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μία με μιάμιση ώρα μέχρι να διπλασιαστεί. Αφού φουσκώσει τη βγάζουμε από το μπολ και τη ζυμώνουμε για άλλα δέκα λεπτά. Πλάθουμε μια μεγάλη στενόμακρη φραντζόλα ή εναλλακτικά κόβουμε σε κομμάτια για να φτιάξουμε ψωμάκια. Τοποθετούμε τα φραντζολάκια μας σε βουτυρωμένες φόρμες και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια τους. Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 240 βαθμούς και για άλλη μισή ώρα στους 220 βαθμούς. Λίγο πριν βγάλουμε τα ψωμιά μας από το φούρνο τα βρέχουμε με νεράκι ελαφρώς με ένα πινελάκι για να αποκτήσουν γυαλιστερή επιφάνεια. Αφού ψηθούν βγάζουμε τα φραντζολάκια από τις φόρμες και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσουν. 

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα, ζυμώνω τα τελευταία 15 χρόνια πάντα και δεν μας αρέσει κανένα ψωμί από φούρνο πια.
    Τελευταία τη διαδικασία του ζυμώματος την έχω αναθέσει στο νέο μου μίξερ, έτσι η διαδικασία έγινε πολύ πιο εύκολη.
    Θεωρώ ότι το σπιτικό ψωμί εκτός της νοστιμιάς έχει ένα μεγάλο προτέρημα, τη γνώση του τι περιέχει από απόψεως υλικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο ψωμάκι, και νόστιμο και ξέρουμε και τι τρώμε!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν το ζυμωτό ψωμάκι δεν υπάρχει πιστεύω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαιρεται και απο μένα,εγω χρησιμοποιω ξηρή Μάγια,την ιδια ποσότητα να βάλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ένα φακελάκι ξηρή μαγιά λιωμένο σε χλυάρο γάλα ή νερό είναι μια χαρά!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...