Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ελληνοαμερικάνικη Ένωση - Mac & Cheese

Όσοι βλέπετε Aμερικάνικες σειρές θα ξέρετε πόσο συνηθισμένο είναι το σημερινό φαγητό μας για τη συνηθισμένη Αμερικάνικη οικογένεια. Είναι τόσο κοινότυπο σαν να λέμε εμείς μακαρόνια με κιμά ή μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες και δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για μακαρόνια με μια πλούσια τυρένια γεύση. Το Ελληνικό Χρέος σήμερα λοιπόν στη Γαστρονομία μαγειρεύει mac and cheese, σε δύο εκδοχές, την κλασική Αμερικάνικη αλλά και μια παραλλαγή που χρησιμοποιούμε αποκλειστικά Ελληνικά τυριά, όποια πάντως και να διαλέξετε είναι πεντανόστιμη και πολύ κρεμώδης!















Μac and Cheese


Διάρκεια: 45 λεπτά
Ευκολία: Μέτρια
Για 4-6 μερίδες

Υλικά για την Αμερικάνικη εκδοχή

250 γραμ. μακαρόνια κοντά (όπως πέννες, κοραλάκι, βίδες)
2 κούπες τυρί κίτρινο όπως cheddar
1/2 κούπα παρμεζάνα 
2 κούπες γάλα
6 κ.σ. βούτυρο 
2 κ.σ. αλεύρι
4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Μια πρέζα πάπρικα


Υλικά για την Ελληνική εκδοχή

250 γραμ. μακαρόνια κοντά (όπως πέννες, κοραλάκι, βίδες)
2 κούπες κασέρι Μακεδόνιας 
1/2 κούπα  από ελληνικά τυριά όπως γραβιέρα Νάξου ή Λαδοτύρι Μυτιλήνης ή Μετσοβόνε
2 κούπες γάλα
6 κ.σ. βούτυρο 
2 κ.σ. αλεύρι
4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Μια πρέζα πάπρικα

Διαδικασία 

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα βγάζουμε στον αντίστοιχο χρόνο ώστε να είναι al dente. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να σταματήσουμε το βρασμό.

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές βούτυρο (τις άλλες δύο θα τις χρησιμοποιήσουμε μετά). Όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για να μην σβολιάσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην φουσκώσει και χυθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα 3/4 των τυριών. Ανακατεύουμε το μείγμα. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς. 

Τοποθετούμε τα βρασμένα μακαρόνια σε ένα πυρέξ και προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος με το λιωμένο τυρί. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα τυριά που κρατήσαμε. Λιώνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο που κρατήσαμε και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και το ρίχνουμε πάνω στα μακαρόνια. 

Ψήνουμε περίπου 30 λεπτά και τα τελευταία 5 λεπτά κρατάμε αναμμένη μόνο την πάνω αντίσταση του φούρνου ή τοποθετούμε το πυρέξ μας στην ψηλή θέση στο φούρνο για να σχηματιστεί μια τραγανή στρώση. 


1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...