Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Rugelach, μπισκοτο-κρουασανάκια

Η σημερινή συνταγή είναι εβραϊκή και φτιάχνεται κυρίως για τον εορτασμό της Χάνουκα από τους Εβραίους, με γέμιση είτε κάποια μαρμελάδα, είτε σοκολάτα είτε ένα μείγμα ζάχαρης με κανέλα. Εμείς θα μαγειρέψουμε τα σοκολατένια. 
Για όσους δεν το έχετε ξανακούσει πρόκειται για ένα γλυκάκι που είναι κάτι ανάμεσα από κρουασανάκι, στην εμφάνιση και μπισκότο, στη γεύση. Το ζυμάρι του φτιάχνεται πανεύκολα και με ελάχιστα υλικά με μοναδικό μειονέκτημα πως πρέπει να το αφήσετε αρκετή ώρα στο ψυγείο πριν το ψήσετε, παρόλο αυτά μην αποθαρρύνεστε γιατί μπορείτε να καταψύξετε τη μισή δόση και όποτε θέλετε να έχετε φρεσκοψημένα και πεντανόστιμα μπισκότα rugelach, για το πρωινό και σαν κέρασμα για τον καφέ σας.   

Rugelach

Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες & 30 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
για 30 περίπου κομμάτια


2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 τυρί κρέμα (όπως μασκαρόπονε, τύπου Φιλαδέλφεια κτλ.) σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κ.γ. αλάτι
1 βανίλια
1/4 κούπας ζάχαρη
Για τη γέμιση 
1 κούπα φουντούκια καβουρντισμένα
1 ζαχαρούχο γάλα
100 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα
3 κ.σ. κακάο
1/4 κούπας ηλιέλαιο
Για το ψήσιμο
1 κρόκο αυγό 
3 κ.σ. γάλα
5-6 κ.σ. ζάχαρη

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε την κρέμα και το βούτυρο και χτυπάμε το μείγμα μας στο μίξερ για περίπου 2-3 λεπτά.
Κλείνουμε το μίξερ μας και κάνουμε το μείγμα μας μια μεγάλη μπάλα με τα χέρια μας. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα σακουλάκι τροφίμων και το κλείνουμε καλά. Βάζουμε το σακουλάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. (Μπορούμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο τη ζύμη μας ως ένα εικοσιτετράωρο.)
Για τη γέμιση βάζουμε στο μπλέντερ τα φουντούκια και το λάδι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σαν πάστα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και την κόβουμε στα 4.
Παίρνουμε ένα κομμάτι και με τη βοήθεια του πλάστη μας κάνουμε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 15 εκατοστά.
Απλώνουμε πάνω τη γέμιση μας. 
Κόβουμε το φύλλο μας στα 4 και στη συνέχεια στα 8.
Τυλίγουμε σε ρολάκι το κάθε τρίγωνο κομμάτι και τοποθετούμε όλα τα ρολάκια στο ταψί μας.
Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια από τα ρολάκια μας.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Βάζουμε το ταψάκι μας στο ψυγείο περίπου για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 
  
Διευκρινίσεις

Για να τα καταψύξουμε αφού τα αλείψουμε με τον χτυπημένο κρόκο, τα βάζουμε σε ένα πιάτο μέσα στην κατάψυξη για να παγώσουν. Μετά από καμία ώρα βγάζουμε το πιάτο και τα τοποθετούμε σε σακούλακι τροφίμων. Τα διατηρούμε στην κατάψυξη μέχρι να τα ψήσουμε. 

3 σχόλια:

  1. Φαίνονται πολύ νόστιμα, ευχαριστούμε και για το tip της κατάψυξης. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φαινονται πιο ευκολα απ τα σφολιατενια! πρεπει να ειναι και νοστιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμ τέλεια είναι!Να είχα ένα τώρα:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...