Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

Κουλουράκια, κλασικά και αγαπημένα

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις για το μήνα Ιανουάριο με θέμα τα πρωινά, φτιάχνουμε μια κλασική συνταγή για κουλουράκια, ιδανικά για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας και φυσικά για το γάλα των παιδιών. Διατηρούνται πολλές μέρες και είναι από έξω τραγανά και από μέσα μαλακά, πράγμα που κάνει ακόμη και το τελευταίο κουλουράκι μετά από μέρες υπέροχο! 


Κουλουράκια, κλασικά και αγαπημένα
                 Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά   Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα   Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
Για περίπου 40 μπισκότα

4 αυγά
1 3/4 κούπας ζαχαρη
250 γραμ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
1 πορτοκάλι (και το ξύσμα του και το χυμό του)
1 φλ. καφέ γάλα χλιαρό
0.5 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. baking powder
2 βανίλιες σκόνη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκο αυγού
2-3 κ.σ. λάδι για το ταψί 
1 κρόκο αυγού  

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι. 
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τα 3/4 του αλευριού (δηλαδή όλο το αλεύρι εκτός από μια κούπα που την κρατάμε για αργότερα), το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και το baking powder και ανακατεύουμε. 
Στο κέντρο του μείγματος ρίχνουμε σιγά σιγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή τη ζάχαρη με τα αυγά, το χυμό πορτοκάλι με τη διαλυμένη σόδα και το γάλα και τα ζυμώνουμε καλά.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. 
Για να πετύχουμε να έχει η ζύμη μας τέτοια υφή προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, αν χρειάζεται, καθώς πάντα η ακριβής ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το αλεύρι. 
Αφού ζυμώσουμε τη ζύμη πλάθουμε κουλουράκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί, στο οποίο προηγουμένως απλώσαμε και λαδώσαμε μια λαδόκολλα. 
Τοποθετούμε τα κουλουράκια αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά το ένα από το άλλο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους στη διάρκεια του ψησίματος. Προσπαθούμε να τα κάνουμε ισομεγέθη για να ψηθούν και ομοιόμορφα.
Χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο του αυγού και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε την επιφάνεια τους. 
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και στον αέρα για περίπου 25 λεπτά και αφού έχουν ροδοκοκκινίσει τα βγάζουμε από το φούρνο και είναι έτοιμα!

Καλή Επιτυχία!


4 σχόλια:

  1. Καλημέρα !!Κλασικά μαμαδίστικα κουλουράκια!! Τα λατρεύω..Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαχρονική αξία! Κλασικά και πεντανόστιμα! Με ένα ποτήρι γάλα είναι το καλύτερο σνακ! Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...