Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Η μοναδική συνταγή που θα χρειαστείτε για μελομακάρονα!

Καλημέρα, καλημέρα! Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο συνταγές για μελομακάρονα που θα σας δώσω, με τη σημερινή να είναι η πιο εύκολη συνταγή και την άλλη που θα σας δώσω να είναι η παραδοσιακή εκδοχή με αλυσίβα (σταχτόνερο). 

Γιατί να προτιμήσετε όμως αυτή τη συνταγή; Θα σας πω αμέσως ή δοκιμάστε τα για να καταλάβετε τι εννοώ! Αυτά τα μελομακάρονα θα τα λατρέψετε καθώς μοσχοβολούν Χριστούγεννα, έχουν τέλεια υφή, τραγανά από έξω, μαλακά από μέσα και παραδοσιακή γεύση. Άλλωστε προέκυψε μετά από μελέτη και δοκιμή δεκάδων συνταγών (χωρίς υπερβολή) συμπεριλαμβανομένου των συνταγών της Βέφας, του Παρλιάρου, του Άκη, του Τσελεμεντέ, άλλες παραδοσιακές και πολλές άλλες... και ουσιαστικά είναι η βελτιστοποίηση και ένα μείγμα όλων αυτών. 

Για αυτό πάμε γρήγορα γρήγορα στην κουζίνα...












Μελομακάρονα 

Υλικά (περίπου 50 κομμάτια)

2 κούπες ηλιέλαιο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. τριμμένη κανέλα 
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1/4 κούπας κονιάκ
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα ζάχαρη
7 κούπες αλεύρι 
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 
2 κ.γ. μπέικιν (baking powder)
1 κ.γ. γλυκού σόδα 

Για σιρόπι 

2 κούπες μέλι 
2 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 γαρίφαλα

Για γαρνίρισμα

1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα μέλι 

Εκτέλεση

Πρώτα θα φτιάξουμε το σιρόπι μας. 
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, τις κανέλες και τα γαρύφαλλα να βράσουν για περίπου 1 λεπτό ανακατεύοντας για να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Προσοχή! Το λεπτό το μετράμε από το σημείο βρασμού και μετά. Αφού βράσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει και πριν βουτήξουμε τα μελομακάρονα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα το πορτοκάλι, τα γαρύφαλλα και τις κανέλες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, με το αλεύρι και το baking powder.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και μέσα σε αυτό βάζουμε τη σόδα να αφρίσει.Στη λεκανίτσα προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά μας. Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το ανακάτεμα να γίνει απαλά όπως και το πλάσιμο γιατί αλλιώς στο ψήσιμο θα βγάλουν όλα τα ζουμιά τους και θα γίνουν σκληρά. 

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι πάνω στο οποίο βάλαμε μια λαδόκολλα και τη λαδώσαμε. Πρέπει τα μελομακάρονα να είναι ισομεγέθη διαφορετικά δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα. Προαιρετικά περνάμε την επιφάνειά τους με ένα κόσκινο ή τρίφτη.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Ο χρόνος βέβαια εξαρτάται από το φούρνο, να θυμάστε πως ο στόχος είναι ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. ( Έχετε υπόψιν πως αφού τα βουτήξουμε στο σιρόπι θα σκουρύνουν και άλλο.)

Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα με το που τα βγάλουμε από το φούρνο στο κρύο σιρόπι για ένα λεπτό (κρατήστε χρονόμετρο! Αν τα αφήσετε αρκετά παραπάνω θα σας διαλυθούν.) Στη διάρκεια του σιροπιάσματος, πιέζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι για να σιροπιαστούν από όλες τις πλευρές. Τα αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. 

Πασπαλίζουμε από πάνω από τα μελομακάρονα τα ψιλοκομμένα καρύδια. Στο τέλος σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το μέλι που κρατήσαμε για γαρνίρισμα και 3-4 κ.σ. από το σιρόπι που περίσσεψε και το ανακατεύουμε να αραιώσει ελαφρώς. Με το αραιωμένο μέλι ραντίζουμε τα μελομακάρονα. 

Αριστούργημα!


1 σχόλιο:

  1. Η εισαγωγή δεν αφήνει αμφιβολία ότι σίγουρα αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε την τροποποιημένη συνταγή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...