Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλόπιτα με γλάσο λευκής σοκολάτας

Καλημέρα και Χρόνια πολλά! 
Αυτή είναι η τελευταία συνταγή που θα ανεβάσουμε για το 2014 και δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο εκτός από Βασιλόπιτα!
Μετά την περσινή βασιλόπιτα που κάναμε με γλάσο κουβερτούρας, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, (την οποία μπορείτε να την βρείτε εδώ), φέτος ετοιμάζουμε μια βασιλόπιτα με λευκή σοκολάτα και κουφετάκια! 








    Βασιλόπιτα με γλάσο λευκής σοκολάτας

    Υλικά για μια στρογγυλή 
    150 γραμ. κουβερτούρα σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια
    4 αυγά
    1 κούπα γάλα
    2.5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    2 κούπες ζάχαρη
    1 πρέζα αλάτι
    1 κ.γ. baking powder
    125 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    2 βανίλιες
      1/4 κούπας ρούμι ή κονιάκ
      1 κούπα κερασάκια μαρασκίνο (προαιρετικά)
      Για το γλάσο
    300 γραμ. λευκή σοκολάτα
    1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
    100 γραμ. κρέμα γάλακτος 
    Κουφετάκια για το στόλισμα
      1 φορμάκι για μπισκότα σε σχήμα αστεριού

Εκτέλεση 

Για τη ζύμη
Λιώνουμε τη σοκολάτα για τη ζύμη σε μπεν μαρί και αφού λιώσει καλά, την ανακατεύουμε και  την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα κερασάκια. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε 2 μεγάλα μπολ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε τα ασπράδια με την πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Μετά προσθέτουμε και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.Βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους και τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και τα χτυπάμε πολύ καλά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τις βανίλιες.
Στο μπολ με το βούτυρο βάζουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ. Προσθέτουμε και τα κομμένα κερασάκια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα της μαρέγκας μας στη ζύμη και ανακατεύουμε με μια συρμάτινη κουτάλα και με απαλές κινήσεις.

Για το ψήσιμο
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα. 
Ρίχνουμε το ωμό μείγμα της βασιλόπιτας στη φόρμα και είναι έτοιμη για ψήσιμο. Παίρνουμε ένα πολύ ελαφρύ νόμισμα, όπως 1 πεντάλεπτο ή ένα ψεύτικο νόμισμα (το πλένουμε με σαπουνάδα και το στεγνώνουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε). Αφού ρίξουμε το μείγμα στη φόρμα, τέλος βάζουμε το νόμισμα σε μια άκρη. 
Σε αυτό το σημείο να σας πω πως επειδή η ζύμη μας είναι ανάλαφρη αν βάλουμε βαρύ νόμισμα απλά θα πέσει στον πάτο της βασιλόπιτας στη διάρκεια του ψησίματος ενώ αν βάλουμε ένα ελαφρύ στη διάρκεια του ψησίματος θα βυθιστεί σιγά σιγά και θα μείνει κάπου ενδιάμεσα. 
Ψήνουμε σε 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και βγάζουμε τη βασιλόπιτα μας αφού μπήξουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της και βγει καθαρή.
Μετά από 1 ώρα βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνουμε περίπου ένα τέταρτο να κρυώσει πριν την ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο. Αρχικά λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί, έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάμε με το μίξερ για να αφρατέψει. Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα, την ραντίζουμε με το κονιάκ και απλώνουμε το γλάσο.

Για το στόλισμα
Τέλος, τοποθετούμε στο κέντρο της βασιλόπιτας (χωρίς να το πιέσουμε) ένα φορμάκι σε σχήμα αστεριού για μπισκότα και ρίχνουμε μέσα σε αυτό μερικά κουφετάκια για να σχηματίσουμε ένα αστέρι. Προσοχή, μην ρίξετε πάρα πολλές καραμελίτσες/κουφετάκια γιατί όταν σηκώσουμε το φορμάκι θα πέσουν τα κουφετάκια μας και θα χαλάσουν το σχήμα του αστεριού. Με τα υπόλοιπα κουφετάκια μπορούμε να γράψουμε "Καλή Χρονιά" και να στολίσουμε όπως θέλουμε τη βασιλόπιτά μας. 
Αν χρειαστεί με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας μπορούμε να διορθώσουμε τα σχήματα που κάναμε. Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την κόψουμε!

Καλή επιτυχία! 

5 σχόλια:

  1. Φαίνεται πολύ νόστιμη!! Καλή Χρονιά εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η κουβερτουρα που γραφετα στα υλικα της ζυμης ειναι λευκη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να βάλετε είτε λευκή είτε την κλασική μαύρη, απλά η μαύρη θα κάνει μεγαλύτερη αντίθεση στο χρώμα με το γλάσο οπότε είναι πιο εντυπωσιακή και επίσης η μαύρη κουβερτούρα δεν θα είναι τόσο γλυκιά, που προσωπικά το προτιμώ γιατί ήδη το γλάσο είναι πολύ γλυκό αλλά και στη δυο επιλογές ακολουθείτε κανονικά τη συνταγή χωρίς πρόβλημα! Οπότε η επιλογή είναι δική σας! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  3. καλημερα!!την αχνη ζαχαρη που τι βαζουμε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα! Την άχνη την χτυπάμε μαζί με τη λιωμένη κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος για να κάνουμε το γλάσο. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...