Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Πουτανέσκα.... νόστιμη σαν αμαρτία!

Η πουτανέσκα είναι μια μακαρονάδα που έρχεται από τη Νάπολη και φτιάχνεται από μια κόκκινη σάλτσα με μαύρες ελιές, σκόρδο, αντζούγιες και κάπαρη. Μην σας προβληματίζει ο συνδυασμός αντζούγιας με τα μακαρόνια, η καλοκαιρινή της και ελαφρώς πικάντικη γεύση θα σας ενθουσιάσει!

Όσο για τη "πικάντικη" ονομασία της υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κάποιοι λένε πως ονομάστηκε έτσι επειδή φτιάχνεται με περισσεύματα και έχει πολύ έντονο άρωμα. Άλλοι λένε πως προέρχεται γιατί μαγειρευόταν στους οίκους ανοχής για τους πελάτες που περίμεναν ή ακόμη και για τις γυναίκες που δούλευαν εκεί και ήθελαν ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο μεταξύ των πονηρών ραντεβού.

Πουτανέσκα
Xρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
Για 4 μερίδες
1 πακέτο μακαρόνια μακριά
5-6 μαύρες ελιές
2 κ.σ. κάπαρη
4-5 αντζούγιες (γαύρο μαριναρισμένο)
1 σκελίδα σκόρδου
400 γραμ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ώστε να είναι al dente.
Όσο βράζουν τα μακαρόνια, φιλετάρουμε τις ελιές και τις αντζούγιες, βγάζοντας τα κουκούτσια και τη ραχοκοκαλιά τους αντίστοιχα. Κόβουμε τα φιλέτα αντζούγιας σε μικρά κομμάτια.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο για να αρωματίσουμε το λάδι. Πριν μαυρίσει το αφαιρούμε και προσθέτουμε τις αντζούγιες. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός της κάπαρης και των ελιών. Αφού πήξει η σάλτσα μας και πάρει μια-δυο βράσεις αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε τις ελιές και την κάπαρη. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τα μακαρόνια και σερβίρουμε.

2 σχόλια:

  1. Πόσο ωραίο μεσογειακό πιάτο !!!! Έχω καιρό να το φτιάξω, και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή !
    Ευχαριστούμε για την συνταγή :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...