Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Σουτζουκάκια Σμιρνέικα, η αυθεντική συνταγή

Τα Σμυρνέικα Σουτζουκάκια είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά που ήρθαν από τη Σμύρνη και όπως οι περισσότερες συνταγές από τη Σμύρνη μοσχοβολάν κανέλα. Όσο για τη συνταγή, θα πρέπει να είμαι αυστηρή και να σας ζητήσω να την ακολουθήστε αυστηρά! Μην βάλετε αυγό ή μαϊντανό γιατί σε αυτή την περίπτωση θα κάνουμε κεφτεδάκια και όχι σουτζουκάκια, μην αντικαταστήσετε τη φρυγανιά με ψωμί γιατί μπορεί να σας διαλυθούν στην κατσαρόλα και φυσικά μην παραλείψετε τα μυρωδικά και το κόκκινο κρασί. Συνοδεύστε τα με ρύζι και κόκκινο κρασί.


Σουτζουκάκια Σμυρνέικα
Xρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά
για 4-5 μερίδες
750 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά (σπάλα)
1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1/2 κούπα ξηρό κόκκινο κρασί 
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη ή 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα πιπέρι
1 κ.γ. αλάτι
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
800 γραμ. ντομάτες κονκασέ
1/2 κούπα ξηρό κόκκινο κρασί
1 δαφνόφυλλο
1 πρέζα κανέλα
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι

Διαδικασία

Αρχικά βάζουμε τα τοματάκια κονκασέ στο μπλέντερ για να τα πολτοποιήσουμε. Μετά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Αφού ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και την αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Ενώ βράζει η σάλτσα μας ετοιμάζουμε τα σουτζουκάκια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο μακρόστενο χαρακτηριστικό σχήμα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Αφού κάψει, προσθέτουμε λίγα λίγα τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε γυρίζοντας τα πλευρά ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφού πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και πριν τηγανιστούν τελείως τα βάζουμε στη σάλτσα τομάτας και χαμηλώνουμε τη φωτιά της για να πάρουν μια βράση περίπου 10 λεπτά. 
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια αφού τα περιχύσουμε με τη σάλτσα. 

7 σχόλια:

  1. Τα σουτζουκάκια είναι πραγματικά τα αγαπημένα μου! Το ξέρω ότι η αυθεντική συνταγή τα θέλει τηγανητά, αλλά για το δικό μου στομάχι προτιμώ τα φουρνιστά! Την καλημέρα μου και ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που και που δεν πειράζει και κανένα τηγανητό! Αν και ο φούρνος είναι μια καλή λύση! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Αγαπημένα στο μυαλό μου είναι πάντα κάποια ψητά που δοκίμασα το 1980 στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πλέον το μαγαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Θεσσαλονίκη έχει ακόμη αρκετά μαγαζιά με παραδοσιακά Σμυρνέικα σουτζουκάκια, αν και δεν κατάλαβα σε ποιο αναφέρεσαι δεν το αποκλείω να είναι ακόμη ανοιχτό!

      Διαγραφή
  3. Αχ αυτά τα σουτζουκάκια σου...πρέπει να έγιναν υπέροχα!!!!! Γεια στα χέρια σου!!! Νομίζω ότι η Ξανθή αναφέρεται στον Ρογκότη!!!
    Φιλιά και καλό φθινόπωρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Και εγώ αυτό φαντάστηκα.... Φιλιά! Καλό φθινόπωρο!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...