Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Φολέγανδρος - Μέρος 2 - Ματσάτα

Συνεχίζουμε το ταξιδάκι μας στη γραφική και εναλλακτική Φολέγανδρο φεύγοντας από τη Χώρα και ανεβαίνοντας στην Παναγία την Παντάνασσα. Η διαδρομή είναι λίγο κουραστική όπως βλέπετε και από τη φωτογραφία (και εννοείται απαγορευτική με τακούνια) αλλά η θέα είναι εντυπωσιακή και αν τύχει να συμπέσει η βόλτα σας με το ηλιοβασίλεμα θα μαγευτείτε.



Μετά το κουραστικό ανέβασμα και τις απαραίτητες φωτογραφίες στο προαύλιο του ναού μην παραλείψετε να προσκυνήσετε την εικόνα της Παναγιάς και να διαβάσετε την ιστορία της. Περιληπτικά θα σας πω  πως οι Τούρκοι είχαν κλέψει την εικόνα όταν είχαν καταλάβει το νησί αλλά εξαιτίας ενός εφιάλτη που έβλεπε ο Χότζας στον ύπνο του την πέταξε στη θάλασσα, έπειτα την βρήκαν ψαράδες και την επέστρεψαν στο νησί.
Αλλά ας κατεβούμε από το εκκλησάκι για να ετοιμαστούμε για την παραλία! Εδώ οι επιλογές για να πάτε σε όλες τις παραλίες είναι δύο είτε καραβάκι αν ο καιρός το επιτρέπει, είτε αθλητικά παπούτσια και περπάτημα! Σε όλο το νησί υπάρχουν ταμπέλες που ενημερώνουν τον οδοιπόρο σε πόση ώρα θα φτάσει περπατώντας στην παραλία και πολύ καλά σημαδεμένα μονοπάτια όποτε δεν πρόκειται να χαθείτε. Αν δεν σας αρέσει το περπάτημα τότε προτιμήστε τα καραβάκια. 

Οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι η Αγκάλη, το Λιβαδάκι και το Αμπέλι. Η πρώτη θεωρείται η πιο κοσμοπολίτικη αλλά η λέξη κοσμοπολίτικη εδώ απέχει πολύ από αυτό που έχετε στο μυαλό σας καθώς δεν έχει beach bar και πάντα έχει αρκετό χώρο για να στρώσετε την πετσετούλα σας. Το Λιβαδάκι και το Αμπέλι είναι ακόμα πιο απόμερες αλλά εξίσου μαγευτικές, τα νερά είναι κρυστάλλινα και οι βράχοι γύρω τους δίνουν στο τοπίο μια άγρια ομορφιά. Τέλος για μένα η πιο όμορφη παραλία είναι το Κάτεργο, τα βράχια γύρω έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα από την εξόρυξη αιματίτη που γινόταν παλιότερα και το χρώμα της θάλασσας είναι βαθύ μπλε.
Μια και περπατήσαμε όμως τόσο πολύ για να πάμε για μπάνιο ας περπατήσουμε λίγο παραπάνω για να επισκεφτούμε το Φάρο της Ασπρούντας και τη Χρυσοσπηλιά... Ο Φάρος της Ασπρούντας λειτουργεί ακόμη και είναι ορατός από το Λιβαδάκι. Ενώ η Χρυσοσπηλιά είναι μια σπηλιά που κρύβει μεγάλο μέρος της ιστορίας του νησιού καθώς μέσα βρίσκονται επιγραφές από ονόματα νέων των αρχαίων χρόνων που περνούσαν μια τελετή ενηλικίωσης μέσα στη σπηλιά. Και αργότερα όμως η Χρυσοσπηλιά λέγεται ότι έσωσε πολλές φορές του κατοίκους του νησιού από πειρατές και άλλους επιδρομές καθώς κρυβόταν μέσα. Η Χρυσοσπηλιά θεωρείται αρχαιολογικός χώρος και ακόμη και σήμερα δεν έχει πλήρως εξερευνηθεί. Η πρόσβαση γίνεται είτε με καραβάκι (αλλά δυστυχώς δεν πλησιάζει αρκετά κοντά) είτε από ένα πολύ δύσβατο δρόμο εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.

Μετά από τόσο όμως περπάτημα μας άνοιξε η όρεξη ας κάτσουμε να φάμε να φάμε μια ματσάτα! Η Ματσάτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Φολεγάνδρου από μακαρόνια σπιτικά που μοιάζουν λίγο με χυλοπίτες και συνδυάζεται συνήθως με κόκκορα ή κουνέλι. 




Υλικά
6 άτομα
για τη ματσάτα


1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό (περίπου)
1 κ.σ. αλάτι


για το κουνέλι στιφάδο

1 κουνέλι τεμαχισμένο
5-6 κ.σ. αλεύρι
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1 νεροπότηρο τριμμένη ντομάτα
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.σ. ζάχαρη
1/4 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμυδάκια 
1/2 κούπα ζεστό νερό

Υλικά - Εκτέλεση

Για τη ματσάτα

Σε μια λεκανίτσα ετοιμάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι και ζυμώνουμε καλά. Προσοχή με το πόσο νερό θα προσθέσουμε για είναι το μείγμα μας αρκετά σφικτό αλλά και εύπλαστο. Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με μια βρεγμένη πετσέτα περίπου μια ώρα για να ξεκουραστεί. Αφού ξεκουραστεί ανοίγουμε τη ζύμη σε 5 φύλλα και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τυλίγουμε ένα ένα τα φύλλα σε ένα πλάστη και τα κόβουμε σε λωρίδες με πάχος περίπου μισό δάκτυλο. Αφού τα κόψουμε τα ξεχωρίζουμε λίγο με τα χέρια μας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε σε στεγνές πετσέτες για να 1-2 ώρες για να στεγνώσουν λίγο σε ζεστό και προφυλαγμένο από τα ζουζούνια μέρος. Τα βράζουμε μερικά λεπτά σε αλατισμένο νερό και σουρώνουμε όπως τα συνηθισμένα μακαρόνια.

Για το κουνέλι

Σε μια λεκανίτσα τοποθετούμε το τεμαχισμένο κουνέλι με 4-5 κουταλιές ξύδι για περίπου μια ώρα στο ψυγείο. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά λάδι σε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι λίγο να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και προσθέτουμε λίγο λάδι έπειτα αφού αλευρώσουμε τα κομμάτια του κουνελιού τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές ώσπου να ξανθίσουν. Προσθέτουμε ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί και περιμένουμε να πάρει μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, την τριμμένη ντομάτα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και αφήνουμε σιγοβράσουν μαζί με το κουνέλι (χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου). Αν στη διάρκεια του βρασμού έχουν εξατμιστεί τα υγρά προσθέτουμε το ζεστό νερό. 
Σερβίρουμε μαζί με τη ματσάτα.

4 σχόλια:

  1. Υπέροχες οι φωτογραφίες σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομορφότατο το εκδρομικό οδοιπορικό των διακοπών σου Create Taste!!
    Μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει να φτάσω στην Φολέγανδρο, αλλά πάντα υπάρχει ελπίς...

    Όσο για τα παραδοσιακά πιάτα που μας έδωσες, νοστιμότατα, και άμα είσαι σε "χαλαρή διάθεση" ακόμη πιο νόστιμα θα φαντάζουν :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου το εύχομαι γιατί πραγματικά η Φολέγναδρος είναι πανέμορφη! Σε ευχαριστώ πολύ! Καλά να περνάς!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...