Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Βασιλόπιτα με γλάσο σοκολάτας

Χρόνια Πολλά!!! Αν και για μένα σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα! Για αυτό θα σας ευχηθώ, Χρόνια Καλά! Καλή χρονιά! Ευτυχισμένο, δημιουργικό και νόστιμο 2013! Μακάρι η νέα χρονιά να μας δώσει αυτά που μας στέρησε και πραγματικά χρειαζόμαστε!!! Και ποιος ξέρει μπορεί το 2013 να είναι η τυχερή σας χρονιά! Ας είμαστε αισιόδοξοι! 


Υλικά 

250 γρ. βούτυρο
2 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
6 αυγά
1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι κρασιού αμαρετό ή άλλο λικέρ της προτίμησής σας
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ. τσαγιού ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα,φουντούκια χοντροκομμένα 
1/2 φλ. τσαγιού αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα 

Για το γλάσο 

250 γρ. κουβερτούρα 
100 γρ. βούτυρο 
2 κ.σ. μέλι 

Βήματα

Πρώτα βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο λικέρ που επιλέξαμε για να μουλιάσουν. 
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά χωρίς όμως να κάψει.
Με τη βοήθεια του μίξερ χτυπάμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι για να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν ένας τους κρόκους στο μείγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. 

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο πρώτο μπολ σιγά σιγά όλο το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος προσθέτουμε το λικέρ, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα λίγο λίγο ανακατεύοντας το μείγμα με το χέρι και απαλά με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνει αέρα. Προσοχή στο τελικό μείγμα πρέπει να διακρίνεται η μαρέγκα σε κάποια σημεία, δηλαδή να μην είναι τελείως ομοιογενές. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. 

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 30 εκατοστά και αδειάζουμε μέσα το μείγμα, με μια σπάτουλα κάνουμε λεία την επιφάνεια. Προσθέτουμε ένα νόμισμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. 


Μέχρι να κρυώσει ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας. Σε μπαίν μαρί και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε και ενώ είναι ακόμη το γλάσο μας χλιαρό καλύπτουμε τη βασιλόπιτα. Μπορείτε να στολίσετε τη βασιλόπιτα με ζαχαρόπαστα ή με άλλα στολίδια! 



Καλή επιτυχία και μια χρονιά γεμάτο γλυκές στιγμές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...