Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Δαμασκηνόπιτα με γλάσο σοκολάτας

Σήμερα το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία προτείνει μια δαμασκηνόπιτα με ξηρούς καρπούς επικαλυμμένη με ένα λαχταριστό γλάσο σοκολάτας! Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και για εσάς που προσπαθείτε να πείσετε τα παιδιά σας να τρώνε πιο υγιεινά αλλά αυτά αντιστέκονται, το γλάσο σοκολάτας θα τα ξεγελάσει!


Συστατικά

Για τη ζύμη

1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα πράσινα δαμάσκηνα
1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. μαγειρική σόδα
2 αυγά
2 κ.σ. φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι φυτικό βούτυρο
½ φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνια αλεύρι 
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
Μια πρέζα αλάτι
Μια πρέζα κανέλα

Για το γλάσο σοκολάτας

225 gr. κουβερτούρα
¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)


Οδηγίες


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα κέικ. Βάζουμε τα  ψιλοκομμένα δαμάσκηνα σε ζεστό νερό και περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία του νερού να εξισωθεί με τη θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού. Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα και το αλάτι σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη σόδα με το χυμό λεμονιού στο μείγμα. Προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και τα δαμάσκηνα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα κέικ και ψήνουμε για 50 λεπτά αφού δοκιμάσουμε να τρυπήσουμε το κέντρο του κέικ με μια οδοντογλυφίδα  και η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή. 

 Για την επικάλυψη λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να γίνει το γλάσο μας λείο. Όταν το κέικ μας κρυώσει καλύπτουμε με το  γλάσο σοκολάτας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...