Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Μαρμελάδα βερύκοκο


Αυτή τη φορά θα σας γράψω μια συνταγή για μαρμελάδα βερίκοκο, η οποία είναι μια τέλεια επιλογή για ένα δυναμωτικό και νόστιμο πρωινό. Στις παραδοσιακές συνταγές για μαρμελάδα χρησιμοποιούνταν ευρέως ένα μυρωδικό που ενδέχεται πολλοί να ξέρουν την αμπαρόριζα. Για όσους δεν την γνωρίζουν αν τολμήσουν να την δοκιμάσουν, θα αρωματίσετε τη μαρμελάδας σας με μοναδικό τρόπο.

Συστατικά

1 κιλό βερίκοκα (το ζύγισμα να γίνει αφού αφαιρεθούν τα κουκούτσια)
700 γρ. ζάχαρη
¼ κούπα χυμό λεμονιού
Μερικά φύλλα αμπερόριζα

Βήματα

Πρώτα απ 'όλα, αγοράστε βερίκοκα που είναι χωρίς κηλίδες και σημάδια, αλλά είναι αρκετά ώριμα.  Βγάλτε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα. 
Τοποθετήστε το ένα τρίτο από τα βερίκοκα σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίστε με το ένα τρίτο της ζάχαρης. Επαναλάβετε δύο φορές τη διαδικασία. Περιμένετε 5 ώρες μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.  Μετά ρίξτε το μείγμα σε ένα δοχείο και βράστε σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου 15-20 λεπτά  ανακατεύοντας που και που για μην κολλήσει ο πάτος. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και τα φύλλα αμπαρόριζας. Η μαρμελάδα θα είναι έτοιμη όταν το μεγαλύτερο μέρος του νερού έχει εξατμιστεί.  Αφαιρέστε τα φύλλα αμπαρόριζας.
Περιμένετε να κρυώσει λιγάκι (για να μην ραγίσουν τα βάζα), ρίξτε το μείγμα σε βαζάκια ώστε να τα γεμίσετε ως πάνω και πιέστε απαλά την επιφάνεια με ένα κουτάλι (για να διώξετε τον αέρα). Γυρίστε τα ανάποδα για να σφραγίσουν αεροστεγώς.
Δεν χρειάζεται να τους βάλει στο ψυγείο μέχρι να τα ανοίξετε.

Χρήσιμα

Για να αποστειρώσετε τα βάζα και τα καπάκια, τα πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι και στη συνέχεια, τα βράζετε σε μια κατσαρόλα για περίπου ένα τέταρτο. 
Λάβετε υπόψη ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας φαίνεται μόνο όταν κρυώσει. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με το πόσο έπηξε όταν κρυώσει, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό και να την ξαναβράσετε σε χαμηλή φωτιά. Σε περίπτωση που έχει παραβράσει η μαρμελάδα θα σκουρύνει και θα χάσει το βαθύ πορτοκαλί του χρώμα για αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...