Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Κινέζικο ρύζι με σαφράν

Πρώτα απ 'όλα, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τον Κρόκο Κοζάνης (Crocus Κοζάνης).
Ο Κρόκος είναι ένα λουλούδι του οποίου τα στίγματα χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό γνωστό ως Σαφράν. Ο Κρόκος ήταν ένα από τα πιο κοινά μπαχαρικά των αρχαίων Ελλάδα λόγω των ιδιοτήτων του. Χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες αλλά και στην αισθητική. Επίσης το άρωμα του και το χρώμα του το καθιστούν ένα εξαιρετικό συστατικό για μαγείρεμα. 
Ακόμη όμως και η προέλευση του ονόματος του είναι ενδιαφέρουσα. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Κρόκος ήταν φίλος του θεού Ερμή, ο οποίος τον σκότωσε καταλάθως. Συντετριμμένος από το θάνατο του φίλου του, ο Ερμής δημιούργησε ένα μικρό μοβ λουλούδι στο σημείο που σκοτώθηκε ο Κρόκος ενώ το αίμα του Κρόκου χρωμάτισε τα τρία στίγματα του λουλουδιού σε αυτό το γνωστό βαθυκόκκινο χρώμα. Υπάρχει επίσης μια δεύτερη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος. Σύμφωνα με αυτό, ο Κρόκος ήταν ένας νεαρός άνδρας που ήταν τρελά ερωτευμένος με μια Νύμφη. Όταν η σχέση τους κατέληξε σε αδιέξοδο, ο Κρόκος απελπισμένος μετατράπηκε σε αυτό το όμορφο λουλούδι. 
Σήμερα λοιπόν με αυτή τη συνταγή θα παντρέψουμε αυτό το παραδοσιακό ελληνικό μπαχαρικό με μια κινέζικη συνταγή!


Συστατικά
(4 μερίδες)
500 gr στήθος κοτόπουλου
240 gr ρύζι αρωματικό
Μια πρέζα Κρόκος Κοζάνης (σαφράν) σε στίγματα
1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένα μπιζέλια
1/2 κόκκινη πιπεριά, χωρίς τα σπόρια, σε κύβους
1 καρότο κομμένο σε κύβους
2 κουταλιές λάδι για τηγάνισμα
Αλάτι
Πιπέρι
1 μέτριο κρεμμύδακι ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας
2 αυγά

Βήματα

Βράζουμε το κοτόπουλο αφαιρώντας τον αφρό.
Μόλις το κοτόπουλο βράσει αφαιρούμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι στο ζωμό κοτόπουλου και βράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι "al dente". Στραγγίζουμε το ρύζι.
Σε ένα βαθύ γουόκ ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει για περίπου 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κατεψυγμένα μπιζέλια, το κόκκινο πιπέρι και το καρότο και σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε το ρύζι και σωτάρουμε για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Κόβουμε το κοτόπουλο σε πολύ μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο στο γουόκ.
Ανακατεύουμε περίπου 2 λεπτά, χρησιμοποιώντας μία κουτάλα.
Ρίχνουμε τη σάλτσα σόγιας.
Χτυπάμε τα αυγά και τα τηγανίζουμε για μερικά λεπτά σε ένα άλλο τηγάνι.
Κόβουμε την ομελέτα σε μικρά κομμάτια και την προσθέτουμε στο γουόκ.
Προσθέτουμε καρυκεύματα και αλάτι ανάλογα με τα γούστα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...