Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Αυθεντική ιταλική πίτσα



Το Ελληνικό Χρέος στην Γαστρονομία ταξιδεύει...στη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στη Ρώμη! Προσωπικά τη λάτρεψα τη Ρώμη, κάθε γωνιά έχει κάτι να δεις, κάπου να χαζέψεις....Μου αρέσει η μαγεία που υπάρχει παντού ειδικά αν σου αρέσει η τέχνη και ψάξεις λίγο πριν πας θα ενθουσιαστείς. Τα πάντα είναι τόσο μεγαλοπρεπή και επιβλητικά σου προκαλούν δέος και σε προβληματίζουν λίγο για τη ματαιοδοξία των ανθρώπων...




Ας επανέρθουμε όμως στα γαστρονομικά θέματα... Πριν ταξιδέψω στην Ιταλία είχα ακούσει πολύ αντικρουόμενα πράγματα για την ιταλική κουζίνα. Πολλοί δήλωναν φανατικοί θαυμαστές και πολλοί απογοητεύτηκαν.... Προσωπικά όταν ταξιδεύω κάπου προσπαθώ να αποφύγω τα τουριστικά μέρη για φαγητό γιατί αφενός είναι πολύ ακριβά και αφετέρου υστερούν σε ποιότητα. Έτσι ακριβώς έκανα και στη Ρώμη και δεν το μετάνιωσα. ΄Ο,τι και να δοκίμασα ήταν φανταστικό. Το παγωτό  τα μακαρόνια, η τιραμισού, οι πίτσες...Όλα υπέροχα!

Εμπνευσμένη από αυτό το ταξίδι θα σας δώσω τη αυθεντική συνταγή της ιταλικής πίτσας.. Όσο για όσους είναι φαν της χοντρής ζύμης με πολλά υλικά και πολύ λάδι... μην μπείτε καν στη διαδικασία να τη δοκιμάσετε... Α!και επίσης σε μια συζήτηση που είχα με ντόπιους έμαθα ότι στη Ρώμη δεν έχουν παράδοση στην πίτσα και η original ιταλική μαργαρίτα πίτσα κατάγεται από τη Νάπολη...
Buon appetito!




Υλικά
3-4 λεπτές πίτσες
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για ψωμί (περίπου 4 κούπες)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη 
300-350 ml νερό χλιαρό (περίπου 1 1/4 κούπας) ελαιόλαδο
2-3 φύλλα ψιλοκομμένο βασιλικό
Για τη γέμιση
2-3 κ.σ. ελαίλαδο
αλάτι
3 μπάλες μοτσαρέλα
1 κούπα τοματοπελτέ
2 σκελίδες σκόρδο

Βήματα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Στο κέντρο κάνουμε μια λακκούβα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο μέσα στο νερό και το αφήνουμε για λίγα λεπτά για να δράσει η μαγιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο λίγο το υγρό μείγμα στη λακκούβα ανακατεύοντας με τα δάχτυλά μας σιγά σιγά ώστε να απορροφάται από το αλεύρι. Όταν προσθέσουμε όλο το υγρό μείγμα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη. Ενδεχομένως να μην χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το νερό ή να βάλουμε λίγο παραπάνω ανάλογα με το αλεύρι που χρησιμοποιήσαμε. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει η ζύμη να είναι εύπλαστη και μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια μας. 
Αφού ζυμώσουμε κάνουμε τη ζύμη σαν μια μεγάλη μπάλα, καλύπτουμε το μπολ με ένα υγρό πανί και τοποθετούμε τα σε ένα ζεστό δωμάτιο για περίπου μία ώρα μέχρι η ζύμη να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Όταν φουσκώσει η ζύμη τη διαχωρίζουμε σε μπαλάκια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα πολύ λεπτά. Τοποθετούμε τη ζύμη σε στρογγυλά ταψάκια που έχουμε λαδώσει ελαφρώς. 
Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο αφήνουμε μερικά λεπτά για να δώσει το σκόρδο άρωμα στο λάδι. Βγάζουμε το τηγανάκι μας από τη φωτιά προτού μαυρίσει το σκόρδο και αφαιρούμε τις σκελίδες σκόρδο. Ανακατεύουμε τον τοματοπελτέ με το λαδάκι και ρίχνουμε μερικές κουταλιές πάνω στην πίτσα. 
Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες και βάζουμε διάσπαρτα πάνω στη πίτσα. Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς περίπου 20 λεπτά.  Σερβίρουμε με μερικά ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού. Αν θέλετε μπορείτε να τοποθετήσετε μερικές στην κατάψυξη για κάποια άλλη φορά, διατηρούνται για πολύ καιρό χωρίς κανένα πρόβλημα. 
Viva la pizza!

6 σχόλια:

  1. Kai mena etsi mou aresei h pitsa k oxi ayti tin aidia pou serviroun sta mpougatsatsidika kai ta delivery tis geitonias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Πόσο δίκιο έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλή και λιτή! Έτσι είναι πράγματι η αυθεντική ιταλική πίτσα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μας αρέσει και η παραποιημένη :-)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ! Φυσικά λατρεύουμε και την παραποιημένη σημασία έχει να είναι πίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελευταία ψήνουμε την πίτσα σε πέτρα αλλά στο BBQ , δεν έχει καμιά σχέση η σπιτική με τις υπόλοιπες, εκτός κι αν πετύχει κανείς κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα που σέβεται την φήμη του αλλά και την πελατεία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...