Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη! Πώς περάσατε το Πάσχα; Ελπίζω να ξεκουραστήκατε, να είδατε φίλους και συγγενείς και φυσικά να φάγατε καλά! Το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία σας προτείνει μια υπέροχη συνταγή για κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, αν είστε κ εσείς από αυτούς που κρατάτε κατσικάκι στην κατάψυξη για να ψήσετε και μετά το Πάσχα δοκιμάστε την! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάστρα ή αν δεν έχετε ένα κοινό ταψί και στις δύο περιπτώσεις, θα γίνει λουκούμι!

Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

Υλικά
6 μερίδες
1 μπουτάκι κατσικάκι ή περίπου 2 κιλά σε μερίδες
7-8 μεγάλες πατάτες
3 κ.σ. μουστάρδα σκόνη
χυμό ενός λεμονιού
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. ρίγανη
1 φλ. (καφέ) ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι
Κόκκινο πιπέρι
Νερό 
Λαδόκολλα για να σκεπάσουμε το ταψί μας (σε περίπτωση που δεν έχουμε γάστρα)



Διαδικασία


Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το θυμάρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει ομοιογενές. Βάζουμε το κατσικάκι στο ταψί ή τη γάστρα που θα το ψήσουμε και το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και κόκκινο πιπέρι. Στη συνέχεια το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα του μείγματος που φτιάξαμε. Αφήνουμε στο ψυγείο το κατσικάκι μερικές ώρες για να μαριναριστεί (αν δεν βιαζόμαστε.)

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ρίχνουμε νερό στο ταψάκι ώστε να καλύπτει περίπου 1-2 δάχτυλα από τον πάτο του ταψιού μας. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο. Σε περίπτωση που δεν έχουμε γάστρα και χρησιμοποιούμε ταψάκι παίρνουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και το βρέχουμε. Καλύπτουμε το ταψάκι μας βάζοντας τις άκρες της λαδόκολλας με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείνει το ταψί μας όσο πιο ερμητικά γίνεται.  Μετά από λίγη ώρα όταν το νερό στο ταψάκι μας αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο ενδιάμεσο καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και με λίγο από το μείγμα μουστάρδας. Μετά από μια περίπου ώρα βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες, γυρίζουμε μεριά το κατσικάκι και το τοποθετούμε πάνω στις πατάτες. Αλείφουμε με το μείγμα μουστάρδας. Αφήνουμε συνολικά να ψηθεί περίπου άλλες 2 με 2.5 ώρες στο ενδιάμεσο μπορούμε μια-δυο φορές να αλείψουμε το κατσικάκι με το μείγμα μουστάρδας που περίσσεψε για να σχηματίσει αυτή την ωραία κρούστα. Αν εξατμιστεί το νερό ενδιάμεσα μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νεράκι, περίπου μια κούπα πρέπει όμως υποχρεωτικά να είναι ζεστό. Την τελευταία μισή ώρα ξεσκεπάστε τη γάστρα ή το ταψί σας για να ξεροψηθεί το κρέας.

2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ....ΜΥΡΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΟΧΑ!
    Μαρία Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...