Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσταλευρία στην πιο γκουρμέ εκδοχή της

Το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία λατρεύει την παράδοση και φυσικά τις παραδοσιακές συνταγές   που πρέπει να περνούν από γενιά σε γενιά, για αυτό σήμερα κάνουμε μουσταλευριά!!! Αν θεωρείτε τη μουσταλευριά πολύ παλιομοδίτικη για να τη σερβίρετε, με λίγο food styling το γλυκάκι σας θα μοιάζει με επιδόρπιο του πιο γκουρμέ εστιατορίου!

Υλικά
8 μερίδες
3 λίτρα μούστο
3/4 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι
1/4 φλ. τσαγιού κορν φλάουρ
5 κ.σ. στάχτη από κάψιμο ξύλων
2 ξυλάκια κανέλα
Αποξηραμένα φρούτα του δάσους
1 φλ. τσ. ωμοί ξηροί καρποί
Λίγο σιρόπι βύσσινο για το γαρνίρισμα 

Διαδικασία


Βάζουμε τη στάχτη σε ένα καθαρό υφασμάτινο πουγκί και το κλείνουμε καλά. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το μούστο και το αφήνουμε να βράσει. Στο ενδιάμεσο αφαιρούμε με μια κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται. Μετά από μερικές βράσεις βγάζουμε το πουγκί με τη στάχτη, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μούστο περίπου 12 ώρες για να πέσουν τα κατακάθια στο πάτο της κατσαρόλας. Την επόμενη μέρα βάζουμε το μούστο σε μια άλλη κατσαρόλα πολύ προσεχτικά με μια κουτάλα για μην πάρουμε μαζί και το ίζημα που σχηματίστηκε. Προσοχή δεν ανακατεύουμε!!! Στη συνέχεια βάζουμε το μούστο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με σύρμα. Είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στο ανακάτεμα για να μην σβολιάσει. Όταν αρχίζει να πήζει διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.  Σερβίρουμε σε φορμάκια, την αφήνουμε να κρυώσει και τέλος ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με τα αποξηραμένα φρούτα, το σιρόπι και τους ξηρούς καρπούς!

4 σχόλια:

  1. Πολύ νοστιμη εκδοχή-τη στάχτη με τί μπορούμε να την αντικαταστήσουμε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πω ΝΑΙ στην γκουρμέ μουσταλευριά σου, πολύ καλή!!
    Καλό μήνα, καλό Φθινόπωρο να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με εξέπληξε σε εμφάνιση η γκουρμέ μουσταλευριά σου!!!! Τελικά φαντασία χρειάζεται για να διατηρήσουμε την παράδοση στο ψηλότερο βάθρο!!!!
    Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...