Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η καλή μέρα από το πρωι(νό) φαίνεται! Γκρανόλα

- Τι καλύτερο από μια πολύ γλυκιά καλημέρα με ένα πλούσιο πρωινό σε ενέργεια, γεύση και βιταμίνες; 

- Κάτσε να σκεφτώ... Μια πολύ γλυκιά καλημέρα με ένα πλούσιο πρωινό σε ενέργεια, γεύση και βιταμίνες, σερβιρισμένη στο κρεβάτι με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα! 
Μάλλον κοιμάμαι ακόμη γιατί ονειρεύομαι... Επανέρχομαι όμως στην πραγματικότητα για να ετοιμάσω το σούπερ πρωινό μου...

Λοιπόν, δεν θα αρχίσω να πολυλογώ για τα οφέλη του πρωινού και τις παροιμίες όπως «το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πλούσιος και το βράδυ σαν ζητιάνος..». Θα μπω κατευθείαν στο ψητό γιατί κυριολεκτικά πρόκειται για ψητό! Αν σας μπέρδεψα λιγάκι και αναρωτιέστε πως γίνεται το πρωινό να είναι ψητό τότε ίσως να σας κατατοπίσω όταν σας πω πως μιλάω για τη γκρανόλα! 

Τη γκρανόλα τη "γνώρισα" πρώτη φορά σε ένα ταξίδι στην Αμερική και πραγματικά ενθουσιάστηκα! Αν δεν την έχετε ξανακούσει να σας πως η γκρανόλα κατάγεται από την Αμερική και πρόκειται για ένα μείγμα νιφάδων βρώμης, ξηρών καρπών και μελιού που ψήνεται στο φούρνο. Αν συνειρμικά σκεφτήκατε τις μπάρες δημητριακών που πουλάνε στα σούπερ μάρκετς (και καταβροχθίζουμε δύο-δύο όταν κάνουμε δίαιτα και αναρωτιόμαστε γιατί δεν χάνουμε κιλά) τότε έχετε δίκιο. Για την ιστορία οι μπάρες δημητριακών δημιουργήθηκαν σε μια (πολύ εμπορική) εξέλιξη της παραδοσιακής συνταγής της γκρανόλα. Η γκρανόλα στο πρωινό συνδυάζεται καταπληκτικά με φρέσκα φρούτα του δάσους όπως φράουλες, βατόμουρα, μούρα, σμέουρα (cranberries, blueberries, rasberries και γενικά όποιο φρούτο καταλήγει σε berries...) αλλά και μπανάνες, στραγγιστό γιαούρτι, γάλα και σαντιγί! 

ΓΚΡΑΝΟΛΑ

Υλικά 

1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
1 φλιτζάνι μείγμα δημητριακών πρωινού τύπου musli (μπορείτε να αντικαταστήσετε και αυτό το φλιτζάνι με νιφάδες βρώμης )
1 φλιτζάνι ανάλατοι ξηροί καρποί όπως ξεφλουδισμένα αμύγδαλα και καρύδια
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι μέλι
4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 βανίλια σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)

Οδηγίες


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά.
Σε ένα ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε πάνω το μείγμα μας όσο πιο απλωμένο γίνεται προσπαθώντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού μας.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ανά τέταρτο ανακατεύουμε το μείγμα μας για να ψηθεί ομοιόμορφα. Μετά από περίπου μιάμιση ώρα η γκρανόλα μας πήρε ένα υπέροχο χρυσαφί χρώμα και είναι έτοιμη. Αφήνουμε να κρυώσει και όταν φτάσει στη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αποθηκεύουμε τη γκρανόλα σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και σε στεγνό χώρο.
Διατηρείται άφοβα εκτός ψυγείου για αρκετές μέρες

Καλή όρεξη και πάλι καλημέρα σας!

5 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...