Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η στραπατσάδα του πρωτάρη

Προς όλους τους πρωτοετείς φοιτητές και εργένηδες που πρώτη φορά βρίσκεστε σε ένα άγνωστο για σας δωμάτιο του σπιτιού με το μυθικό όνομα, ΚΟΥΖΙΝΑ....
Δεν χρειάζεται να έχετε ξαναμπεί στην κουζίνα για να κάνετε μια στραπατσάδα (ή καγιανά, αν σας είναι πιο οικείο το όνομα). Αυτό το γευστικό μπλέξιμο των αυγών με την ντομάτα γίνεται πανεύκολα και θα σας κάνει όλους να αισθάνεστε περήφανοι για τον εαυτό σας και να αναρωτιέστε μήπως είστε κρυφό ταλέντο στη μαγειρική! Βρε μήπως....




Υλικά

4 άτομα
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
1 κιλό ντομάτες ώριμες
200 γρ. τυρί φέτα
2 πράσινες πιπεριές
1 κ.γ. ρίγανη 
1 κ.γ. ζάχαρη 
6 αβγά
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Βήμα 1 - Κάθε αρχή και δύσκολη 
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και τοποθετούμε μέσα στο νερό αφού βράσει τις πλυμμένες ντομάτες για μισό λεπτό περίπου. Οι ντομάτες πρέπει να καλύπτονται τελείως από το νερό. Αμέσως μετά τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις ξεπλένουμε με παγωμένο νερό για να σκάσει η φλούδα τους. Τώρα μπορούμε να τις ξεφλουδίσουμε πανεύκολα με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού. Αφού τις ξεφλουδίσουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις περνάμε από το χοντρό μέρος του τρίφτη. Κρατάμε στην άκρη το μπολ με τις τριμμένες ντομάτες.

Βήμα 2 - Καθώς κυλούν τα δάκρυά μας
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι. Μέχρι να ζεσταθεί το λάδι ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Το κρεμμύδι θα είναι έτοιμο όταν ξανθίσει ελαφρώς και μαλακώσει προσοχή αν το παραμαγειρέψουμε θα μαυρίσει.  

Βήμα 3 - Μπερδε-way
Μόλις γίνει το κρεμμύδι ρίχνουμε στο τηγάνι τις ντομάτες που ετοιμάσαμε στο προηγούμενο βήμα. Κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες αφαιρώντας τα σπόρια και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ενιαία και να βγάλουν φουσκαλίτσες.  Όταν το μεγαλύτερο μέρος των υγρών της ντομάτας έχει απορροφηθεί προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς γιατί η φέτα που θα προσθέσουμε θα κάνει και εκείνη αλμυρή τη στραπατσάδα μας. Όταν τα αυγά αρχίσουν να γίνονται ρίχνουμε και τη φέτα που θρυμματίσαμε με τα χέρια μας. 

Βήμα 4 - Οι τελευταίες πινελιές
Με τη ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε με κινήσεις μπρος-πίσω να ψηθεί πολύ καλά, η στραπατσάδα μας χωρίς όμως να στεγνώσει, να μείνει δηλαδή λίγο ζουμάκι. Στο τέλος δοκιμάζουμε λίγο από τη στραπατσάδα μας για να προσθέσουμε λίγο αλατάκι αν χρειάζεται και αρωματίζουμε έπειτα με τη ρίγανη. Προσοχή αν και η ρίγανη δίνει πολύ ωραίο άρωμα στο φαγητό μας αν βάλουμε μεγάλη ποσότητα θα το πικρίσει. 

Βήμα 5 - Το χειροκρότημα
Σερβίρεται ζεστό με φρέσκο ψωμάκι!

5 σχόλια:

  1. Καγιανά τον ξέρω εγώ από το χωριό μου χι χι χι.
    Τέλειο φαγητό με τόσο απλά υλικά. Μπορώ να το φάω με μισό κιλό ψωμί .
    Super!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύκολο, γρήγορο και πολύ πολύ νόστιμο! Ό,τι πρέπει για πρωτάρηδες, όπως λες, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους που αγαπάμε τον συγκεκριμένο μεζέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεμένη στραπατσάδα!
    Και με ζεστό ψωμάκι από δίπλα, μια νόστιμη σαλάτα ..... και τι άλλο θέλουμε!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα από τα πλέον αγαπημένα καλοκαιρινά μου πιάτα!
    Σε συνδυασμό με ζεστό ψωμί, δεν μπορώ να σταματήσω να το τρώω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει νομίζω κάποιος που να μην έκανε τα πρώτα βήματα και πειράματα στην κουζίνα, με την στραπατσάδα!!!!!!!!! Άσε που είναι πεντανόστιμη και αποτυχία δεν υπάρχει αφού μπορείς να βάλεις τη φαντασία σε διπλοβάρδιες!!!!!!!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...