Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Κότα γεμιστή, για το εορταστικό τραπέζι και όχι μόνο!

Επειδή στις μέρες μας το να ετοιμάσουμε γαλοπούλα γεμιστή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είτε λόγω κόστους είτε γιατί δεν είναι τόσο εύκολο να την προμηθευτούμε είτε επειδή η γαλοπούλα παραείναι μεγάλη για το εορταστικό μας τραπέζι, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα πεντανόστιμο και εορταστικό τραπέζι με κοτόπουλο γεμιστό. Ειδικά η γέμιση είναι τόσο νόστιμη που θα την τρώτε και σκέτη!


Κότα Γεμιστή
Υλικά
για 4-6 άτομα
Δυσκολία: Μέτρια
Διάρκεια: 2 ώρες

1 κοτόπουλο ολόκληρο περίπου 2 με 2.5 κιλά καψαλισμένο με την πέτσα του
250 γραμ. κιμά
1 μικρό μήλο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 φλ. καφέ ρύζι
1/3 κούπα κουκουνάρι
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κ.σ. πάστα ντομάτας διαλυμένη σε 1 κούπα νερό ή 250 γραμ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
8-10 βρασμένα κάστανα ξεφλουδισμένα και τεμαχισμένα
100 γραμ. συκωτάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι
1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
Πιπέρι
5 κ.σ. βούτυρο
1/2 κούπας λάδι
5-6 μέτριες πατάτες
1 ποτήρι νερό ή 1 ποτήρι ρετσίνα

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το βούτυρο και αφού ζεσταθεί βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν ξανθίνει το κρεμμύδι προσθέτουμε το κουκουνάρι να καβουρντιστεί λιγάκι. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά και τα συκωτάκια. 

Ανακατεύουμε τον κιμά με μια ξύλινη κουτάλα να ξεσβολιάσει. Αφού σωταριστούν λιγάκι και αποβάλλουν τα υγρά τους τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί και το κρασί προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, βάζουμε το ρύζι και όλα τα μυρωδικά (σκόρδο, πάπρικα, ρίγανη, μαϊντανό). Αλατοπιπερώνουμε. 

Τέλος περιμένουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά της γέμισης σιγοβράζοντας τη γέμιση με κλειστό καπάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά τη γέμιση και προσθέτουμε τα κάστανα και τρίβουμε μέσα στη γέμιση ένα μήλο αφού το ξεφλουδίσουμε.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αλατοπιπερώνουμε την κότα εσωτερικά και την τοποθετούμε σε ένα ταψί με καπάκι για να την γεμίσουμε. Αν δεν έχουμε ταψί με καπάκι ή γάστρα χρησιμοποιούμε λαδόκολλα για να κλείσουμε το ταψί μας.

Όταν γεμίσουμε  το εσωτερικό της κότας με τη γέμιση μπορούμε να σφραγίσουμε τη γέμιση με τρεις τρόπους:

  • Να τη ράψουμε με βελόνα και άσπρο σπάγκο μαγειρικής (ώστε να μην λιώσει και να μην ξεβάφει) προσέχοντας όμως να μην το σφίξουμε πολύ και σχιστεί καθώς ψήνεται.
  • Να την κλείσουμε τσιμπώντας τη με οδοντογλυφίδες.
  • Ή να εμποδίσουμε να χυθεί η γέμισή μας φράζοντας την οπή της κότας με μια καθαρισμένη πατάτα.

Την αλείφουμε με λεμόνι και λάδι την αλοπιπερώνουμε και στο εξωτερικό της και την ψήνουμε.Αν μας περισσέψει γέμιση γεμίζουμε μερικές πατάτες και μερικά μήλα.

Καθαρίζουμε μερικές πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε περιμετρικά από την κότα μας. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό ή τη ρετσίνα μας για πιο πικάντικη γεύση το λάδι που περισσσέψε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Μετά σκεπάζουμε με το καπάκι ή τη λαδόκολλα (αν το ταψάκι μας δεν έχει καπάκι) και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. 

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...