Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ριζότο γαρίδας

Αν ψάχνετε για συνταγές με θαλασσινά γιατί δεν δοκιμάζετε ένα ριζότο με σαφράν! 

Υλικά
4 μερίδες
1 1/2 κούπα ρύζι για ριζότο
12 ολόκληρες μεγάλες γαρίδες
8 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/4 κούπας ούζο
1 σκελίδα σκόρδο

1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού 
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1 μεγάλη πρέζα στίγματα κρόκου 

Λίγο τριμμένο σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 1/2 κούπες νερό 








Οδηγίες


Καθαρίστε τις γαρίδες κρατώντας όμως τα κεφάλια τους. (Προαιρετικά κρατήστε μια ολόκληρη γαρίδα για να διακοσμήσετε το πιάτο.)
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε το νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Όταν έρθει σε σημείο βρασμού, προσθέστε τα κεφάλια από τις γαρίδες την σκελίδα σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και το σαφράν.
Αφήστε το μείγμα να βράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, περάστε το ζωμό από ένα σουρωτήρι. Χαμηλώστε τη φωτιά αλλά διατηρήστε το ζεστό.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Σε μια κατσαρόλα, ρίξτε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το ρύζι και  τηγανίστε το να γίνει ελαφρώς ημιδιαφανές (περίπου 2-3 ​​λεπτά). Προσθέστε ούζο και ανακατέψτε το ρύζι. Μόλις το ούζο εξατμιστεί, ρίξτε 1/4 του φλιτζανιού ζωμό. Σταδιακά  προσθέστε όλο το ζωμό, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί πριν προσθέσετε και άλλο.

Σε μια άλλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Όταν το λάδι  ζεσταθεί αρκετά, προσθέστε τις γαρίδες. Ρίξτε το χυμό λεμονιού και το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατέψτε και αφήστε τις γαρίδες να μαγειρευτούν μέχρι να γίνουν πορτοκαλί.  Αλατοπιπερώστε και τρίψτε λίγο σκόρδο. Προσθέστε τις γαρίδες στο ρύζι και τοποθετήστε το ριζότο σε πιατέλα. Σερβίρετε αμέσως! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...