Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μουστοκούλουρα

Κάθε Φθινόπωρο που είναι η εποχή του τρύγου πάντα βρίσκω την ευκαιρία να βοηθήσω κάποιους φίλους που έχουν αμπέλια γιατί εκτός του ότι βρίσκω πάρα πολύ διασκεδαστική την διαδικασία πάντα παίρνω ως λάφυρα μούστο και πετιμέζι. Φέτος λοιπόν με το πετιμέζι έφτιαξα κάτι πολύ νόστιμα μπισκότα ότι πρέπει για το πρωινό καφέ και με το μούστο έφτιαξα μουσταλευριά. Η μουσταλευριά είναι όντως πιο ιδιαίτερη σε γεύση και δεν αρέσει σε όλους τα μπισκότα όμως τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Υλικά

1/2 κούπα ελαιόλαδο1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού 
1 βανίλια 
1/2 κούπα πετιμέζι 
1/4 κούπα ζάχαρη
1/2 κ.γ. σόδα 
1 κ.γ. baking powder 
1 κ. γ. κανέλα 
1/2 κιλό αλεύρι 
χυμό μισό λεμονιού



Βήματα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου με αντιστάσεις. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πετιμέζι, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο  τη βανίλια, τη ζάχαρη και την κανέλα και χτυπάμε με σύρμα για να γίνει το μείγμα μας ομοιογενές.  Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και μετά στο μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder. Το κοσκινίζουμε και αφαιρούμε ό,τι δεν περνάει από το κόσκινο. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά στο πρώτο μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγο ακόμη αλεύρι ανάλογα με τον τύπο του αλευριού που χρησιμοποιείτε αλλά μην ρίξετε υπερβολικό γιατί η ζύμη θα χάσει την ελαστικότητά της. Πλάθουμε τη ζύμη σε λεπτά κορδόνια και σχηματίζουμε τα κουλουράκια σαν κρίκους. Προσπαθήστε να τα κάνετε ισομεγέθη για να ψηθούν ομοιόμορφα  Επίσης μην τα κάνετε πολύ μεγάλα γιατί θα φουσκώσουν στη διάρκεια του ψησίματος.  Τοποθετείτε τα κουλουράκια σε ένα λαδωμένο ταψί ή σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε για 10 με 15 λεπτά ανάλογα με το αν τα προτιμάτε μαλακά ή ξεροψημένα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...