Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πικάντικη τρίλιζα

Όταν οι φίλοι μου μαζεύονται στο σπίτι μου, μερικές φορές με ρωτούν αν υπάρχει κάτι να φάμε ή θα πρέπει να παραγγείλουμε... Πάντα απαντώ ότι δεν χρειάζεται να παραγγείλουμε, θα φτιάξω κάτι στα γρήγορα... Σε μια παρόμοια κατάσταση μου ήρθε η ιδέα να κάνω μια πικάντικη τρίλιζα. Ελπίζω σε μια παρόμοια περίπτωση να θυμηθείτε  την παρακάτω συνταγή και θα εντυπωσιάσετε την παρέα σας! 

Υλικά

1-2 αγγούρια
½ κιλό τουλουμίσιο ή μαλακό τυρί φέτα
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (σε περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε φέτα)
1 κ.σ. λευκό ξύδι
2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 καυτερή πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
½ κ.σ. πάπρικα σε σκόνη











Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Πλένουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, όπως στην εικόνα. Αφαιρούμε το μαλακό εσωτερικό μέρος του αγγουριού (μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε Τζατζίκι αντί να τον πετάξετε) και τοποθετούμε τα κομμάτια του αγγουριού σε μια πιατέλα. Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα με ένα πιρούνι (το τουλουμίσιο έχει ήδη τη μορφή που θέλουμε), βάζουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τις πιπεριές στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές αναποδογυρίζοντας τις μία φορά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη μισή ποσότητα του μείγματος. Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τους σπόρους και τις πολτοποιούμε. Βάζουμε την τριμμένη πιπεριά στο πρώτο μπολ και το κόκκινο πιπέρι στο δεύτερο κύπελλο. Στο δεύτερο μπολ προσθέτουμε και την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά. Αφού ετοιμάσετε τη γέμιση, γεμίστε μερικά κομμάτια αγγούρι με το λευκό μείγμα και το υπόλοιπο με το κόκκινο. Μπορείτε να γαρνίρετε με φύλλα μέντας τα κομμάτια με το λευκό μείγμα. Τοποθετήστε τα γεμιστά αγγουράκια στην πιατέλα, έτσι ώστε να μοιάζει με μια τρίλιζα. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ξυλάκια από το σουβλάκια ή ξυλάκια που χρησιμοποιούμε για το κινέζικο. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας ... μπορείτε να βρείτε κάτι καλύτερο).

Έτοιμοι για μια παρτίδα τρίλιζα;

Μικρά μυστικά


Το τουλουμίσιο είναι ένα παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδα. Ο τρόπος που παράγεται είναι ο ίδιος όπως της φέτα εκτός από το τελευταίο στάδιο της σκλήρυνσης, που είναι αυτό που του προσδίδει και τη γεύση του που μοιάζει με τη φέτα, αλλά η υφή του είναι πολύ πιο μαλακή.
Μπορείτε να ρυθμίσετε τις αναλογίες της καυτερής πιπεριάς  και της πάπρικας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μην ξεχνάτε "Μερικοί το προτιμούν καυτό!"

4 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...