Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Περί ορέξεως.... Κολοκυθόπιτα!

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι μια από της αγαπημένες μου πίτες και αν και για σας βρίσκεται στα πλαίσια της... όρεξης σας, παρακάτω θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για να την κάνετε με σίγουρη επιτυχία και όλοι να την ορέγονται! Αν δεν έχετε χρόνο όμως για μπελαλίδικες συνταγές, τότε ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη γρήγορη και ξεσκέπαστη κολοκυθόπιτα.



Γλυκιά Κολοκυθόπιτα

Υλικά
Ένα μεγάλο ταψί φούρνου
Δυσκολία: Δύσκολο
Διάρκεια: 2 ώρες
5 φύλλα μεγάλα για ταψί φούρνου
1 κίτρινη κολοκύθα  (χρειαζόμαστε 1 κιλό από τη ψίχα της) 
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό 
4 αυγά
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα γάλα
2 βανίλιες
3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

Διαδικασία
Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρούμε τα σποράκια της. Ξύνουμε με το μαχαίρι μας τις ίνες που βρίσκονται στο κέντρο της. Αφαιρούμε το σκληρό της περίβλημα και κόβουμε το εσωτερικό φαγώσιμο μέρος της κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 4 εκατοστά το καθένα).

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια της κολοκύθας με μία πρέζα αλάτι και νερό που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 30 λεπτά (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή που αρχίζουν να βράζουν).

Μετά από 30 λεπτά θα πρέπει να είναι μαλάκα τα κομμάτια μας και να τσιμπιούνται εύκολα με το πιρούνι. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν για μερικά λεπτά και έπειτα τα βάζουμε λίγα λίγα στο μπλέντερ για να τα πολτοποιήσουμε.

Βάζουμε τον πολτό της κολοκύθας μας σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα υλικά μας καλά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Τότε αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά για να κρυώσει η γέμιση μας και χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά. Προσθέτουμε τα αυγά και τις βανίλιες στην κατσαρόλα (αφού έχει λίγο κρυώσει η γέμισή μας για να μην ψηθούν τα αυγά) και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς (στον αέρα).

Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το πρώτο φύλλο ώστε να προεξέχουν 2-3 εκατοστά του φύλλου από το ταψί μας. Ουσιαστικά, αυτά τα εκατοστά του φύλλου μας που προεξέχουν θα τα χρησιμοποιήσουμε για να κλείσουμε την πίτα μας στο τέλος. Αν ανοίγουμε μόνοι μας τα φύλλα φροντίζουμε ώστε το πρώτο φύλλο να είναι μεγαλύτερο για να "κλείσουμε" με αυτό την πίτα μας, αν τα φύλλα είναι έτοιμα και επομένως είναι όλα στο ίδιο μέγεθος αφήνουμε όλα να προεξέχουν λίγο από το ταψάκι μας. 

Ραντίζουμε το πρώτο φύλλο που στρώσαμε με το 1/4 του καλαμποκέλαιου. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο, το ραντίζουμε και αυτό και έπειτα τοποθετούμε το τρίτο φύλλο. 

Το τρίτο φύλλο που θα τοποθετήσουμε πάνω τη γέμιση δεν θα το ραντισούμε με λάδι αλλά θα σκορπίσουμε πάνω του το σιμιγδάλι για να απορροφήσει τα υγρά της γέμισης και να μην "ζυμαρώσει" την κολοκυθόπιτα μας. 

Στρώνουμε από πάνω τη γέμιση μας και πάνω της βάζουμε το τέταρτο φύλλο. Το ραντίζουμε και αυτό με λάδι και τέλος βάζουμε πάνω το τελευταίο φύλλο, το οποίο το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης.

Ρολάρουμε τις άκρες των φύλλων μας που προεξέχουν με τα δάχτυλά μας για να φτιάξουμε την άκρη-γωνία της πίτας μας. 

Χαράζουμε την πίτα μας σε κομμάτια πριν την ψήσουμε. Προσοχή, πρέπει να χαράξουμε μόνο τα πάνω φύλλα χωρίς να διαπεράσουμε με το μαχαίρι όλη την πίτα.

Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) για 40-45 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά ψήνουμε στους 200 βαθμούς και τα άλλα 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς. 

Αφού ψηθεί τη βγάζουμε από φούρνο και ενώ καίει την αλείφουμε με ένα βρεγμένο πινέλο για να γίνει τραγανή. Σκεπάζουμε κατευθείαν με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και περιμένουμε να κρυώσει. 

Αφού κρυώσει καλά πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και κόβουμε σε κομμάτια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...