Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Σπανακόπιτα... από σπίτι!

Σπανακόπιτα από σπίτι και όχι από οποιοδήποτε σπίτι, αλλά το δικό σας! Προμηθευτείτε φρέσκο και τρυφερό σπανάκι και πάμε να μαγειρέψουμε! Όσο για το φύλλο φυσικά και το σπιτικό είναι το καλύτερό αλλά αν δεν έχετε την ευκαιρία να κάνετε το δικό σας και του εμπορίου τη δουλειά τους... την κάνουν!


Σπανακόπιτα

Υλικά
Ένα μεγάλο ταψί φούρνου
Δυσκολία: Μέτριο
Διάρκεια: 1.5 ώρα
6 φύλλα για πίτα για ένα ταψί φούρνου
1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
1/2 κ.σ. αλάτι
4 αυγά
500 γραμ. φέτα
3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

Διαδικασία

Πρώτα θα ετοιμάσουμε τη γέμιση. Αν έχουμε φρέσκο και τρυφερό σπανάκι κόβουμε τις ρίζες και τις πετάμε, το ξεπλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα σουρωτήρι. Κόβουμε το σπανάκι περίπου στα 2 εκατοστά. Το βάζουμε ξανά στο σουρωτήρι μας και ρίχνουμε το αλάτι. Το τρίβουμε με τα χέρια μας για να στραγγίξουμε τα υγρά του. Ενώ το έχουμε αφήσει να στραγγίξει, χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και θρυμματίζουμε τη φέτα. Προσθέτουμε το στραγγισμένο σπανάκι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. 

Αν το σπανάκι μας είναι κατεψυγμένο ακολουθούμε τη διαδικασία ξεπαγώματος που αναγράφεται στη διαδικασία και έπειτα το κόβουμε και αυτό στα 2 εκατοστά. Βάζουμε μια κατσαρόλα νερό να βράζει και προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι. Όταν το νερό βράσει προσθέτουμε περίπου 1 χούφτα από το σπανάκι και το ζεματίζουμε για περίπου μισό λεπτό. Αφαιρούμε το σπανάκι με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και το βάζουμε στο σουρωτήρι μας να στραγγίξει. Αφού ζεματίσουμε όλο το σπανάκι μας, το στραγγίζουμε με τα χέρια μας για να αφαιρέσουμε όσο πιο πολλά από τα υγρά του γίνεται και συνεχίζουμε τη διαδικασία. Χτυπάμε  δηλαδή ελαφρώς τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και θρυμματίζουμε τη φέτα. Προσθέτουμε το στραγγισμένο σπανάκι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και εάν το σπανάκι μας δεν είναι κατεψυγμένο αλλά είναι σκληρό. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς (στον αέρα).

Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το πρώτο φύλλο ώστε να προεξέχουν 2-3 εκατοστά του φύλλου από το ταψί μας. Ουσιαστικά, αυτά τα εκατοστά του φύλλου μας που προεξέχουν θα τα χρησιμοποιήσουμε για να κλείσουμε την πίτα μας στο τέλος. Αν ανοίγουμε μόνοι μας τα φύλλα φροντίζουμε ώστε το πρώτο φύλλο να είναι μεγαλύτερο για να "κλείσουμε" με αυτό την πίτα μας, αν τα φύλλα είναι έτοιμα και επομένως είναι όλα στο ίδιο μέγεθος αφήνουμε όλα να προεξέχουν λίγο από το ταψάκι μας. 

Ραντίζουμε το πρώτο φύλλο που στρώσαμε με μερικές κουταλιές του καλαμποκέλαιου. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο, το ραντίζουμε και αυτό και έπειτα τοποθετούμε το τρίτο φύλλο. 

Το τρίτο φύλλο που θα τοποθετήσουμε πάνω τη γέμιση δεν θα το ραντισούμε με λάδι αλλά θα στρώνουμε από πάνω τη γέμιση μας και πάνω στη γέμιση θα ρίξουμε μερικές κουταλιές καλαμποκέλαιο.

Πάνω στη γέμιση βάζουμε το τέταρτο  και το πέμπτο φύλλο αντίστοιχα. Τα ραντίζουμε αντίστοιχα και αυτά με λάδι και τέλος βάζουμε πάνω το τελευταίο φύλλο, το οποίο το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης.

Ρολάρουμε τις άκρες των φύλλων μας που προεξέχουν με τα δάχτυλά μας για να φτιάξουμε την άκρη-γωνία της πίτας μας. 

Χαράζουμε την πίτα μας στα τέσσερα πριν την ψήσουμε. Προσοχή, πρέπει να χαράξουμε μόνο τα πάνω φύλλα χωρίς να διαπεράσουμε με το μαχαίρι όλη την πίτα.

Ψήνουμε την σπανακόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) για μία ώρα περίπου. Τα πρώτα 30 λεπτά ψήνουμε στους 200 βαθμούς και τα άλλα 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. 

Αφού ψηθεί τη βγάζουμε από φούρνο και ενώ καίει την αλείφουμε με ένα βρεγμένο πινέλο για να γίνει τραγανή. Σκεπάζουμε κατευθείαν με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και περιμένουμε να κρυώσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...