Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Κουνέλι/λαγός στιφάδο, θα σε κάνω με τα κρεμμυδάκια

 Μπελαλίδο και χρονοβόρο φαγητό το σημερινό, αλλά πραγματικά υπέροχο!Αξίζει και τον κόπο και τον χρόνο, θα γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους και θα το θυμούνται για χρόνια αυτό το γεύμα!






Κουνέλι/Λαγός στιφάδο

Υλικά 
για 4-6 άτομα

1  κουνέλι ή λαγό  περίπου 2 κιλά κομμένο σε μερίδες
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
400 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα ή 2.5 κούπες ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και περασμένες στο μπλέντερ
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
2 καρότα ψιλοκομμένο σε ροδέλες
1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί 
1 κ.γ. ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
1 πρέζα μπαχάρι
Αλάτι 
Πιπέρι

Για τη μαρινάδα
1 κ.σ. σκόρδο σκόνη ή 1 σκελίδα ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης 
1 κ.σ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι
1 κ.σ. ζάχαρη
2.5 κούπα κόκκινο ξηρό κρασί
0.5 κούπα ξίδι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. τσιμπρίτσα ή θυμάρι
1 κλαράκι χλωρό δεντρολίβανο
1 κρεμμύδι 


Εκτέλεση

Για τη μαρινάδα
Πρώτα πλένουμε το κουνέλι και το βάζουμε σε μια λεκανίτσα. Θα πρέπει να διαλέξουμε τέτοια μέγεθος λεκάνης ώστε να χωράει στο ψυγείο.
Ρίχνουμε τα υγρά της μαρινάδας μας στη λεκανίτσα, πασαλείφουμε τα κομμάτια του κρέατος με όλα τα μυρωδικά μας (σκόρδο, πιπέρι, ζάχαρη, θυμάρι, αλάτι). Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε και αυτό στη λεκάνίτσα. Τέλος βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας στη λεκάνη. Το κρέας θα πρέπει να μισοσκεπάζεται. Καλύπτουμε τη λεκάνη μας με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από 5-6 ώρες αναποδογυρίζουμε τα κομμάτια κρέας. Συνολικά αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί περίπου 24 ώρες αναποδογυρίζοντας κάθε 6 περίπου ώρες, δηλαδή το κρέας βρίσκεται στη μαρινάδα μας μια μέρα και μια νύχτα. 

Για τα κρεμμυδάκια
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και βράζουμε σε μία κατσαρόλα άφθονο νερό. Βουτάμε τα κρεμμυδάκια στο νερό που βράζει για να ζεματιστούν 1-2 λεπτά. Ζεσταίνουμε το ένα τέταρτο από το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τα σοτάρουμε λίγα λίγα για να σοταριστούν καλά. Αφού τα σοτάρουμε αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα κρατάμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Για το κρέας
Σε μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και έπειτα σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα καρότα λίγο για να μαλακώσουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια κρέατος για να σοταριστούν και αυτά. Όταν σοταριστούν απ᾿ όλες τις πλευρές, τα σβήνουμε με το κρασί. 
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ που το διαλύουμε σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό και τη ψιλοκομμένη ντομάτα ή τα ντοματίνια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε το κρέας για μία ώρα περίπου. Μετά από μία ώρα προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. 

Προσοχή!
Αν το κρέας δεν έχει μαλακώσει προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Επίσης για να μην διαλυθούν τα κρεμμυδάκια την τελευταία μισή ώρα δεν ανακατεύουμε το φαγητό με ξύλινη κουτάλα αλλά ανακινούμε την κατσαρόλα με κλειστό καπάκι.
Εάν τα κρεμμυδάκια μαλακώσουν πριν μαλακώσει το κρέας τα αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε κανονικά το βράσιμο του κρέατος με τη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...