Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Σάμαλι, το μυστικό ενός πετυχημένου γάμου

Καλησπέρα σας, η σημερινή συνταγή είναι ένα παραδοσιακό πολίτικο γλυκό, νόστιμο και μυρωδάτο, το σάμαλι. Για όσους δεν γνωρίζουν το σάμαλι, μοιάζει λίγο με το ραβανί αλλά δεν έχει καθόλου αυγά. Σε αυτό το σημείο για να είμαι ειλικρινής μαζί σας θα πρέπει να σας πω πως η συνταγή δεν είναι δική μου αλλά μου την έδωσε μια όμορφη κυρία, φίλη του blog, που την κάνει σχεδόν κάθε μήνα εδώ και χρόνια για τον σύζυγό της, καθώς είναι το αγαπημένο γλυκό του. Δοκιμάστε το και εσείς για τον σύζυγό σας, τον καλό σας ή την καλή σας. Ποιος ξέρει άλλωστε ίσως να είναι αυτό το μυστικό ενός πετυχημένου γάμου; 



Σάμαλι

Δυσκολία: Εύκολο
Διάρκεια: 4 ώρες
Υλικά 
για μια φόρμα παραλληλόγραμμη 28*38 ή μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 25 εκ.
2,5 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1,5 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα γιαούρτι
1 κ.γ. σόδα
3 βανίλιες
1 κ.γ. γεμάτο baking powder
4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
ξύσμα 1 πορτοκαλιού 
1 κ.σ. κοπανισμένη μαστίχα (προαιρετικά)
Μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα
Σιρόπι
4 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπας νερό
1/3 κούπας γλυκόζη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 φλούδα πορτοκαλιού  

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το baking powder και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι και διαλύουμε σε αυτό τη σόδα. Έπειτα προσθέτουμε το γιαούρτι στο μείγμα με το σιμιγδάλι. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφού φουσκώσει αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα. Αφήνουμε το σάμαλι για 2-3 ώρες σκεπασμένο για να φουσκώσει, έπειτα στρώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα για να γίνει λεία και τοποθετούμε τα αμύγδαλα πιέζοντας τα ελαφρά στην επιφάνεια του γλυκού μας. 
Ψήνουμε το σάμαλι για 35 με 40 λεπτά. Όταν ροδίσει η επιφάνειά του, το βγάζουμε από το φούρνο και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης. Αφού κρυώσει λιγάκι το χαράσσουμε σε κομμάτια και ετοιμάζουμε το σιρόπι.  
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. (Το χρόνο το μετράμε από το σημείο που αρχίζει να βράζει). Τέλος περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι στο κρύο σάμαλι κουταλιά κουταλιά προσπαθώντας να πάει παντού. Διατηρείται στο ψυγείο σε κλειστό τάπερ για 2-3 βδομάδες.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...