Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Γιουβαρλάκια, ο μεγάλος τελικός

Τα γιουβαρλάκια μπορούμε να τα φάμε είτε σαν σούπα είτε με σάλτσα αυγολέμονο, πάνω κάτω έχουν την ίδια διαδικασία με μικρές διαφοροποιήσεις. Ουσιαστικά και τα δύο έχουν αυγολέμονο αλλά η διαφορά τους βρίσκεται στο γεγονός πως το ένα σερβίρεται ως σούπα με ρύζι (όπως της φωτογραφίας) ενώ το άλλο σερβίρεται με μια χυλωμένη σάλτσα αυγολέμονο. Το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία πάντως λόγω κρύου ψηφίζει δαγκωτό... τη σούπα. Εσείς; 


Γιουβαρλάκια αυγολέμονο ή σούπα
Διάρκεια: 1 ώρα
Δυσκολία: Μέτριο
Για 4-5 μερίδες
Υλικά
Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιος 
1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή λάδι
4-5 κ.σ. αλεύρι
2 αυγά
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα κύμινο
2 λεμόνια 
1 κ.γ. αλάτι 
1 πρέζα πιπέρι

Για τη σούπα χρειαζόμαστε επίσης άλλο 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι και αντί για βούτυρο βάζουμε λάδι. Ενώ το αυγολέμονο το σερβίρουμε με φρεσκοκομμένα φυλλαράκια ρίγανης.

Κοινά Βήματα

Πλένουμε το ρύζι (3 νερά) και το στραγγίζουμε. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ρύζι, τον κιμά, το ένα αυγό, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη και το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά και τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι. Βάζουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι και αλευρώνουμε με αυτό τα γιουβαρλάκια. Αφού τα αλευρώσουμε τα τινάζουμε ελαφρώς να φύγει το πολύ αλεύρι.

Για τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια και τα ανακατεύουμε ελαφρά αφού πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές ρίχνουμε 1/2 κούπα βραστό νερό και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά σε μέτρια-χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι. Σβήνουμε τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο όπως λέει παρακάτω.

Για τα γιουβαρλάκια σούπα

Βράζουμε 5 κούπες νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Αφού βράσει το νερό προσθέτουμε ένα ένα τα ελαφρώς αλευρωμένα γιουβαρλάκια. Ανακατεύουμε με μαλακές κινήσεις και με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας. Αφήνουμε τα γιουβαρλάκια να βράσουν περίπου 10 λεπτά στη διάρκεια αυτών των λεπτών με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην κατσαρόλα. Μετά προσθέτουμε το λάδι και το ρύζι για τη σούπα. Αφήνουμε να βράσουν τα γιουβαρλάκια με το ρύζι περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά και με κλειστό καπάκι. Σβήνουμε τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο ή προσθέτουμε σκέτο χυμό λεμονιού.

Για το αυγολέμονο

Βάζουμε μια κουτάλα από το ζουμάκι  σε ένα πιάτο για να κρυώσει.  Χτυπάμε πρώτο το ασπράδι σε ένα μπολ να αφρατέψει αλλά να μην γίνει μαρέγκα. Έπειτα προσθέτουμε τον κρόκο και το χυμό των λεμονιών και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε στο αυγολέμονο κουταλιά κουταλιά το ζουμάκι (που πρέπει να είναι χλιαρό) που βάλαμε να κρυώσει στο πιάτο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε όταν βάλουμε όλο το ζουμάκι. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια μας και ανακατεύουμε. Με αυτή τη διαδικασία είμαστε σίγουροι πως δεν θα "κόψει" το αυγολέμονο όταν το προσθέσουμε στα γιουβαρλάκια μας.

1 σχόλιο:

  1. Τα έχω μαγειρέψει μία φορά με μεγάλη αποτυχία. Με προκαλείς να το δοκιμάσω ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...