Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Μελαχρινή, γιατί οι άντρες προτιμούν τις μελαχρινές...

Το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία ξεκινά μια μεγάλη έρευνα "Τελικά οι άντρες προτιμούν τις μελαχρινές ή τις ξανθιές;" Εσείς τι λέτε; 
Η Μελαχρινή Αντιπρόσωπος βρίσκεται παρακάτω σε αυτή τη Σοκολατένια Καρυδόπιτα, ενώ η Ξανθιά Αντιπρόσωπος βρίσκεται σε μια παλιότερη μας ανάρτηση και θα την βρείτε εδώ.


Μελαχρινή ή Καρυδόπιτα με Σοκολάτα

Διάρκεια: 3 ώρες
Δυσκολία: Μέτριο
Υλικά
για ένα ταψί φούρνου (36 κομμάτια)
10 αυγά
1,5 κούπες ζάχαρη
2 κούπες φρυγανιά τριμμένη
2 κούπες καρύδια 
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
1 φλ. του καφέ λικέρ (της αρεσκείας μας)
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι
4 νεροπότηρα ζάχαρη
2 νεροπότηρα νερό
1 λεμονόφλουδα

Για το γλάσο σοκολάτας
1 κρόκο αυγού 
250 γραμ. βούτυρο
300 γραμ. κουβερτούρα

Για το γαρνίρισμα
Σαντιγί και γλυκό του κουταλιού

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα και στους 180 βαθμούς.

Καταρχήν θα πρέπει να αλέσουμε τα καρύδια μας στο μπλέντερ τόσο ώστε να μην είναι χοντροκομμένα αλλά να μην είναι και σκόνη. 

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε 2 μεγάλα μπολ. Στο πρώτο μπολ που έχουμε βάλει τα ασπράδια μας τα χτυπάμε στο μίξερ και σε δυνατή ταχύτητα με την πρέζα από το αλάτι μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί να σφίξει καλά η μαρέγκα μας γιατί δεν βάζουμε baking powder στο γλυκάκι μας οπότε η μαρέγκα θα το βοηθήσει να φουσκώσει, δηλαδή θα πρέπει η μαρέγκα μας να είναι τόσο σφιχτή που γυρίζοντας την ανάποδα να μην στάξει καθόλου. Αν αμφιβάλουμε για το πόσο σφιχτή είναι η μαρέγκα μας μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. baking powder.

Στο άλλο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψουν και να αρχίσει να ξεθωριάζει το έντονο κίτρινο χρώμα των κρόκων. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, τα αλεσμένα καρύδια, το μισό λικέρ, το γαρύφαλλο και τη κανέλα και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε στο μίξερ. Όταν ανακατευτούν πολύ καλά, σβήνουμε το μίξερ.

Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα μας στο δεύτερο μείγμα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα με απαλές κινήσεις ώστε να πάει η μαρέγκα παντού αλλά να μην αφομοιωθεί πλήρως με το υπόλοιπο μείγμα, δηλαδή να φαίνονται τα άσπρα κομμάτια της σε διάφορα σημεία.

Βουτυρώνουμε ένα βαθύ ταψί φούρνου και ρίχνουμε το μείγμα μας στο ταψί. 

Ψήνουμε περίπου 45 λεπτά.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά από το σημείο βρασμού. Αφαιρούμε τη λεμονόφλουδα.

Ενώ έχουμε βγάλει το γλυκό μας από το φούρνο και το έχουμε αφήσει να κρυώσει το ραντίζουμε με το λικέρ που περίσσεψε και έπειτα σιροπιάζουμε με το σιρόπι μας ενώ και τα δύο είναι χλιαρά. 

Αφήνουμε το γλυκό μας να απορροφήσει το σιρόπι του και ετοιμάζουμε το γλάσο. 

Για το γλάσο σοκολάτας σε μπεν-μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο και αφού τα ανακατεύσουμε και έχει γίνει μια παχύρρευστη σοκολάτα, προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 2 λεπτά. Αφήνουμε λίγο το γλάσο μας να σφίξει και έπειτα το χρησιμοποιούμε για να γλασάρουμε το γλυκό μας. 

Αφού κρυώσει καλά η σοκολάτα στο ψυγείο μας για 1 περίπου ώρα την κόβουμε σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι που προηγουμένως βρέξαμε με νερό και τέλος την γαρνίρουμε με σαντιγί και γλυκό του κουταλιού.

Διατηρείται στο ψυγείο περίπου 1 βδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...