Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Χωριάτικη σαλάτα για αρχάριους στην κουζίνα

Ας αρχίσουμε με μια συνταγή για αρχάριους στην ελληνική κουζίνα. Καλοκαιρινή, εύκολη και τόσο θρεπτική και χορταστική που μπορεί να αντικαταστήσει ένα κανονικό γεύμα!

Υλικά 

4 μερίδες
3 ντομάτες 
2 πράσινες πιπεριές
1αγγούρι
½ κρεμμύδι ή και ένα αν σας αρέσει 

100 γρ. τυρί φέτα 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1/4 κ.γ. ρίγανη
Μερικές ελιές

Διαδικασία


1. Κόψτε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια.

2. Κόψτε τις πιπεριές σε ροδέλες. 
3. Ξεφλουδίστε το αγγουράκι και κόψτε το σε ροδέλες. 
4. Καθαρίστε το κρεμμύδι και κόψτε το σε ροδέλες. Αν θέλετε να μην καίει τόσο πολύ βάλτε τις ροδέλες για λίγη ώρα σε ένα μπολ με νερό. 
5. κόψτε τη φέτα σε κύβους
6. Βάλτε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα. 
7. Προσθέστε το αλάτι, τη ρίγανη, τις ελιές και το λάδι. 
8. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.

Τι να κάνετε:


Προσπαθήστε να βρείτε βιολογικά υλικά είτε από κάποιο κατάστημα είτε καλύτερα από κάποιο μποστάνι. 

Αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά χρησιμοποιήστε φέτα με χαμηλά λιπαρά. 

Τι να μην κάνετε:


Μην χρησιμοποιείτε ξύδι, λεμόνι, μουστάρδα, δυόσμο, σκόρδο, βασιλικό ή μαρούλια. Μπορεί μερικά από αυτά να φαίνονται καλοί συνδυασμοί αλλά δεν χρησιμοποιούνται στη χωριάτικη σαλάτα. Αν παρόλο αυτά επιμείνετε να τα χρησιμοποιήσετε τότε απλά μην την λέτε χωριάτικη σαλάτα!

Λιαστές ντομάτες, γεύση καλοκαιριού στο βάζο

Αγαπώ το καλοκαίρι! Όχι μόνο για τον ήλιο, τη θάλασσα και τις παραλίες αλλά και για το φαγητό ... Υπάρχουν τόσα πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα που είναι δύσκολο να επιλέξετε! Ένα από τα αγαπημένα λαχανικά μου, όπως θα καταλάβετε είναι η ντομάτα. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι τρώω ντομάτες κάθε μέρα το καλοκαίρι. Τις υπόλοιπες εποχές οι ντομάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν έχουν ούτε την ίδια γεύση ούτε το ίδιο άρωμα, αυτό δεν θα πρέπει να είναι ένα πρόβλημα δεδομένου ότι η λύση έρχεται από τα βάζα! Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, στο τέλος του καλοκαιριού αγοράζω μια μεγάλη ποσότητα ντοματών και φτιάχνω σάλτσα ντομάτας και λιαστές ντομάτες που διατηρώ σε βάζα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αν αγαπάτε και εσείς τις ντομάτες (ή τη λιαστή ντομάτα) ή πολύ απλά θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω συνταγή για λιαστές ντομάτες.

Συστατικά

Ντομάτες
Κοινό αλάτι
Χοντρό αλάτι
Βάζα


Διαδικασία

Το πρώτο βήμα είναι και το πιο σημαντικό- το διάλεγμα των ντοματών! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο ντομάτες, αλλά προσπαθήστε να βρείτε κόκκινες, ώριμες (αλλά όχι υπερβολικά ώριμες), με έντονο άρωμα και όταν τις πιέζετε λιγάκι να είναι αρκετά σφικτές. Εάν θέλετε να διαθέσετε περισσότερα λεφτά αγοράστε βιολογικές ντομάτες και η διαφορά θα είναι αισθητή.
Κόψτε τις ντομάτες στη μέση, πασπαλίστε με το χοντρό αλάτι και τοποθετήστε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι για μισή ώρα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις ντομάτες σε ένα ταψί και πασπαλίστε με το ψιλό αλάτι και προαιρετικά με μυρωδικά (όπως θυμάρι, βασιλικό και ρίγανη). Καλύψτε τα ταψιά με τούλι με τρόπο ώστε να μην ακουμπάει τις ντομάτες, αλλά και να μην μπορούν να τις προσεγγίσουν έντομα.  Περιμένε μέχρι ο ήλιος να αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος της περιεκτικότητάς τους σε  νερό. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 ημέρες, αλλά αυτό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Φέρτε τα ταψιά κατά τη διάρκεια της βροχής ή όταν υπάρχει πάρα πολλή υγρασία στην ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Όταν έχουν στεγνώσει εντελώς τοποθετήστε τις σε βραστό νερό για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, στραγγίξετε τις και πασπαλίστε πάλι με αλάτι. Τώρα είναι έτοιμες να τις τοποθετήσετε σε βάζα με ελαιόλαδο.

Αποστολή εξετελέσθη!



Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα

Μελιτζανοσαλάτα ή αν προτιμάτε Αγιορείτικη! Η συνταγή που σήμερα θα σας γράψω είναι μια παραδοσιακή συνταγή από το Άγιο Όρος, μια πολύ καλή επιλογή για μεζέ και όχι μόνο.

Υλικά

2 μελιτζάνες
1 πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο)
1/2 σκελίδα σκόρδου ή 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
Λίγο μαϊντανό φρέσκο
1 χούφτα καρύδια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μηλόξιδο
Πιπέρι 
Αλάτι

Διαδικασία

Ιδανικά ψήνετε ολόκληρες τις μελιτζάνες και την πιπεριά στα κάρβουνα, διαφορετικά μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο. Αφού τις ψήσετε, τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε. Πολτοποιήστε τις μελιτζάνες με το πιρούνι σας αφού αφαιρέσετε τα σπόρια. Αφαιρέστε και τα σπόρια της πιπεριάς και ψιλοκόψτε την. Πλύντε και ψιλοκόψτε το μαϊντανό. Ξεφλουδίστε τη σκελίδα σκόρδου και κόψτε την σε πολύ μικρά κομμάτια. Ψιλοκόψτε επίσης τα καρύδια. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα πιάτο, ρίξτε το λάδι και το ξύδι και αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε καλά και... Καλή σας όρεξη!

Σαλάτα ρόκας με παρμεζάνα


Μια νόστιμη πράσινη σαλάτα εποχής!

Υλικά

1 ματσάκι ρόκα
1 μαρούλι
1/2 ρόδι
4-5 ρώγες μαύρο σταφύλι χωρίς κουκούτσι
2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
2 κ.σ. χαρουπόμελο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. παρμεζάνα 
Αλάτι

Βήματα
  1. Πλύντε καλά το μαρούλι και τη ρόκα με άφθονο τρεχούμενο νερό. 
  2. Αφήστε τα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  3. Κόψτε το μαρούλι. 
  4. Μέσα σε μια σαλατιέρα βάλτε το μαρούλι, τη ρόκα, τα σπυριά από το μισό ρόδι, τα σταφύλια και ανακατέψτε. 
  5. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το βαλσάμικο, το χαρουπόμελο και το ελαιόλαδο. 
  6. Ρίξτε το μείγμα στη σαλατιέρα και ανακατέψτε τη σαλάτα. 
  7. Τρίψτε από πάνω την παρμεζάνα με τη βοήθεια ενός αποφλοιωτή λαχανικών.
  8. Προσθέστε αλάτι.

Μουστοκούλουρα

Κάθε Φθινόπωρο που είναι η εποχή του τρύγου πάντα βρίσκω την ευκαιρία να βοηθήσω κάποιους φίλους που έχουν αμπέλια γιατί εκτός του ότι βρίσκω πάρα πολύ διασκεδαστική την διαδικασία πάντα παίρνω ως λάφυρα μούστο και πετιμέζι. Φέτος λοιπόν με το πετιμέζι έφτιαξα κάτι πολύ νόστιμα μπισκότα ότι πρέπει για το πρωινό καφέ και με το μούστο έφτιαξα μουσταλευριά. Η μουσταλευριά είναι όντως πιο ιδιαίτερη σε γεύση και δεν αρέσει σε όλους τα μπισκότα όμως τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Υλικά

1/2 κούπα ελαιόλαδο1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού 
1 βανίλια 
1/2 κούπα πετιμέζι 
1/4 κούπα ζάχαρη
1/2 κ.γ. σόδα 
1 κ.γ. baking powder 
1 κ. γ. κανέλα 
1/2 κιλό αλεύρι 
χυμό μισό λεμονιού



Βήματα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου με αντιστάσεις. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πετιμέζι, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο  τη βανίλια, τη ζάχαρη και την κανέλα και χτυπάμε με σύρμα για να γίνει το μείγμα μας ομοιογενές.  Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και μετά στο μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder. Το κοσκινίζουμε και αφαιρούμε ό,τι δεν περνάει από το κόσκινο. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά στο πρώτο μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγο ακόμη αλεύρι ανάλογα με τον τύπο του αλευριού που χρησιμοποιείτε αλλά μην ρίξετε υπερβολικό γιατί η ζύμη θα χάσει την ελαστικότητά της. Πλάθουμε τη ζύμη σε λεπτά κορδόνια και σχηματίζουμε τα κουλουράκια σαν κρίκους. Προσπαθήστε να τα κάνετε ισομεγέθη για να ψηθούν ομοιόμορφα  Επίσης μην τα κάνετε πολύ μεγάλα γιατί θα φουσκώσουν στη διάρκεια του ψησίματος.  Τοποθετείτε τα κουλουράκια σε ένα λαδωμένο ταψί ή σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε για 10 με 15 λεπτά ανάλογα με το αν τα προτιμάτε μαλακά ή ξεροψημένα.  

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Μουσακάς με άλλα κόλπα

Τα λόγια είναι περιττά μπροστά σε ένα πιάτο μουσακά! Τα περισσότερα ελληνικά σπίτια μαγειρεύουν μουσακά τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για αυτό δεν έχει νόημα να σας ξαναπώ μια κλασική συνταγή μουσακά θα σας πω όμως μερικά κολπάκια για ένα πιο ελαφρύ αλλά εξίσου νόστιμο μουσακά! Ας αρχίσουμε λοιπόν!


Υλικά

8 μερίδες
2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
1/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά
750 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι 

1/4 κούπας λιαστό κόκκινο κρασί ή μαυροδάφνη
1 σκελίδα σκόρδο

500 γραμ. ώριμες ντομάτες

1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
100 γραμ. βούτυρο

150 γραμ. αλεύρι

1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
2 αυγά
4-5 μεγάλες πατάτες
1 κ.γ. ζάχαρη
Πιπέρι

Μοσχοκάρυδο
Αλάτι

Οδηγίες

Αρχικά θα πρέπει να ετοιμάσουμε τα υλικά μας.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Καθαρίστε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και κόψτε τις οριζόντια σε φέτες με πάχος μισό εκατοστό περίπου.
Βάλτε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Το νερό πρέπει να τις καλύπτει για να ξεπικρίσουν.
Βάλτε τις ντομάτες για 1-2 λεπτά σε βραστό νερό και μετά απευθείας σε κρύο νερό, με αυτό τον τρόπο θα τις ξεφλουδίσετε εύκολα. Αφού τις ξεφλουδίσετε, ψιλοκόψτε τις.
Αφού ετοιμάσατε τα υλικά μπορούμε να ξεκινήσουμε.
Ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και προσθέστε τον κιμά (μπορείτε να βάλετε 2-3 κουταλιές λάδι αν δεν θέλετε τον μουσακά light.) Μόλις ο κιμάς δεν είναι πλέον κόκκινος δηλαδή έχει αρχίσει να ψήνεται προσθέστε μία σκελίδα σκόρδο, το ξυλάκι κανέλας και το κρεμμύδι. Μετά από 5 λεπτά ρίξτε το κρασί. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τα κρασιά που σας προτείνω γιατί θα δώσουν μια ιδιαίτερη και γλυκιά γεύση στον κιμά σας. Αφού απορροφηθεί το αλκοόλ, προσθέστε τις ντομάτες, λίγη ζάχαρη, λίγο μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώστε. Αφήστε το μείγμα να ψήνεται σε χαμηλή-μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Όταν ψηθεί ο κιμάς αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας και τη σκελίδα σκόρδου.

Για να ετοιμάσετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες μπορείτε είτε να τις ψήσετε σε λαδωμένο ταψί (αφού τις πασπαλίσετε με λίγο λαδάκι) σε μέτρια φωτιά για ένα τέταρτο ή να τις τηγανίσετε. Ένα μυστικό για να μην απορροφούν πολύ λάδι οι μελιτζάνες κατά το τηγάνισμα είναι να χτυπήστε τα ασπράδια 2 αυγών και να τις βουτάτε στο ασπράδι πριν τις ρίξετε στο τηγάνι. Μόλις τηγανιστούν τοποθετήστε τις σε ένα πιάτο που έχετε τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί για να απορροφήσει το υπερβολικό λάδι.

Για τη μπεσαμέλ μπορείτε να ακολουθήσετε την κλασική συνταγή στην οποία σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά το γάλα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι να λιώσετε το βούτυρο και να προσθέσετε το αλεύρι. Αφήνετε το μείγμα να ψηθεί για 2-3 λεπτάκια ανακατεύοντας και μετά να το ρίξετε σιγά σιγά στο γάλα ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε και λίγο μοσχοκάρυδο. Μετά προσθέστε σταδιακά τους 2 κρόκους στο μείγμα αφού τους έχετε χτυπήσει ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Η παραλλαγή της μπεσαμέλ που προτείνω δεν έχει βούτυρο είναι η ίδια ακριβώς διαδικασία απλά αντί να ψήσετε το αλεύρι με το βούτυρο ρίχνετε το αλεύρι σε μια κούπα γάλα που έχετε κρατήσει χωρίς να ζεστάνετε και αφού ανακατέψετε καλά και προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι στο γάλα που ζεστάνατε. Σίγουρα θα είναι πιο ελαφρύ και λιγότερο λιπαρό. Προσθέστε την κεφαλογραβιέρα.

Σε ένα ταψάκι ρίξτε λίγο λάδι και αλείψτε το. Πασπαλίστε με φρυγανιά όχι μόνο στον πάτο του ταψιού αλλά και στις γύρω επιφάνειες. Για να στήσετε τον μουσακά κάντε στρώσεις με την εξής σειρά πρώτα οι πατάτες, μετά οι μελιτζάνες, έπειτα ο κιμάς και τέλος η μπεσαμέλ. Προσπαθήστε να μην αφήνετε κενά σε κάθε στρώση. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις για 45-50 λεπτά και έτοιμο!

Μπορεί να είναι μπελαλίδικη συνταγή αλλά η γεύση και τα θετικά σχόλια θα σας ανταμείψουν!

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

Κρητικός ντάκος

Σήμερα το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία σας ταξιδεύει νοερά στη λεβεντομάνα, Κρήτη!Δεν ξέρω κανέναν που να μην έχει πάει στην Κρήτη και να μην έφυγε τουλάχιστον ενθουσιασμένος. Οι άνθρωποι, τα τοπία, οι παραλίες, τα ποτά και φυσικά το φαγητό είναι όλα υπέροχα! Είναι η γνησιότητα του νησιού που το κάνει τόσο ξεχωριστό ώστε όλα τόσο γνήσια που όποιος φεύγει δίνει υπόσχεση να ξαναγυρίσει! Πραγματικά από τις διακοπές μου στα Χανιά δεν θυμάμαι ούτε ένα μαγαζί που να μην μου άρεσε το φαγητό!



Στην πορεία θα σας δώσω και άλλες κρητικές συνταγές προς το παρόν όμως θα αρχίσω με τον πολυαγαπημένο κρητικό ντάκο και μια συνοπτική άποψη των Χανίων με αυτές τις φωτογραφίες! Όσο για τον ντάκο συνοδεύστε τον με τσικούδια και καμιά μαντινάδα!








Υλικά

100 γρ. φέτα
1 ώριμη ντομάτα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μαύρες ελιές
2 κριθαρένια παξιμάδια
Κάπαρη (προαιρετικά)
Αλάτι





Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα.
  2. Τρίβουμε τη φέτα με τα χέρια μας.
  3. Αφαιρούμε τα κουκούτσια των ελιών και τις κόβουμε σε φετάκια.
  4. Περνάμε τα παξιμάδια κάτω από τρεχούμενο νερό αστραπιαία (για 1-2 δευτερόλεπτα για να μην μουσκέψει υπερβολικά).
  5. Τοποθετούμε τα παξιμάδια στο πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες. 
  6. Ρίχνουμε λίγο αλάτι. 
  7. Τοποθετούμε από πάνω το τυρί και τα φετάκια ελιάς. 
  8. Χύνουμε το λάδι και πασπαλίζουμε με κάπαρη.  

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Γεμιστές πατάτες στο φούρνο

16 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Μέρα Φαγητού και ως food blogger αλλά και λάτρης του φαγητού εννοείται ότι το γιόρτασα! Ελπίζω το ίδιο να κάνατε κ εσείς! Σε περίπτωση που το ξεχάσατε ή απλά δεν το γνωρίζατε δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέστε μπορείτε να γιορτάσετε καθυστερημένα και να μαγειρέψτε κάτι ωραίο για σας και για τους αγαπημένους σας! Βέβαια αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι σήμερα αλλά και κάθε μέρα είναι ότι πολλοί άνθρωποι γύρω μας πεινάνε και όχι μόνο σε κάποια άκρη του πλανήτη αλλά και δίπλα μας. Στο χέρι μας είναι να τους χορτάσουμε!
Ας γυρίσουμε όμως στην κουζίνα μας να φτιάξουμε ένα ορεκτικό! Γεμιστές πατάτες στο φούρνο. 

Υλικά
4 μερίδες
2 μέτριες πατάτες
50 γρ. μπρόκολο χωρίς τα κοτσανάκια
Αλάτι 
Πιπέρι
1 αυγό 
100 γρ. κεφαλογραβιέρα
100 γρ. τυρί κρέμα

Διαδικασία

Πλένουμε τις πατάτες πολύ καλά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράζει και προσθέτουμε και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα  χωρίς να τις έχουμε καθαρίσει και τις αφήνουμε να βράσουν χωρίς όμως να λιώσουν. Αφού βράσουν τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε στη μέση. Βάζουμε το μπρόκολο σε νερό που βράζει για δύο-τρία λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε το μπρόκολο και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Τρίβουμε την κεφαλογραβιέρα, χτυπάμε το αυγό και σε ένα μπολ προσθέτουμε το αυγό, την κεφαλογραβιέρα, το μπρόκολο και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και αλατοπιπερώνουμε. Αφαιρούμε το εσωτερικό της πατάτας (το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε μια υπέροχη πατατοσαλάτα), γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ψηθεί το αυγό. 
Σερβίρουμε τις πατάτες μας κατευθείαν αφού τις βγάλουμε από το φούρνο!


Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Σαλάτα με λουκάνικα



Σαλάτα... με λουκάνικα! Μια εναλλακτική άποψη του όρου σαλάτα! Η σημερινή συνταγή δεν είναι μια από αυτές που τις μαγειρεύεις και μετά λες πως γίνεται να παχαίνω μόνο σαλάτες τρώω ενώ οι γύρω σου σε κοιτάνε καχύποπτα. Και όμως είναι light, ελαφριά και χαμηλή σε θερμίδες  γιατί ακόμη και αν περιέχει λουκάνικα, τα λουκάνικα είναι από γαλοπούλα ή κοτόπουλο που σημαίνει ότι δεν έχουν πολλά λιπαρά. ;)



Υλικά
4 άτομα
1/2 κούπας καλαμπόκι κονσέρβα
2 λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου
1 μεγάλο κρητικό παξιμάδι
2 καρότα
Μαρούλι
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κούπας διάφορες πίκλες
Αλάτι

Βήματα

Βράζουμε τα λουκάνικα σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 
Πλένουμε το μαρούλι, το αφήνουμε λίγο να στραγγίσει και το ψιλοκόβουμε. 
Στραγγίζουμε το καλαμπόκι και τις πίκλες.
Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στο τρίφτη.
Κομματιάζουμε το παξιμάδι.
Αναμειγνύουμε το γιαούρτι, με το λάδι και τη μουστάρδα.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα και ανακατεύουμε  Προσοχή τα λουκάνικα αν δεν έχουν κρυώσει αρκετά θα μαράνουν το μαρούλι. Ρίχνουμε αλάτι λίγο πριν σερβίρουμε.

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Πατατοσαλάτα, η νοστιμιά της απλότητας

Μπορεί πολλοί να σνομπάρουν την πατατοσαλάτα και να θεωρούν ότι παραείναι απλό φαγητό για να σερβιριστεί σε ένα τραπέζι με φίλους αλλά μερικές φορές οι απλές συνταγές μας εκπλήσσουν ευχάριστα!


Υλικά

2 μεγάλες πατάτες
1/2 φλιτζάνι κρεμώδες τυρί -όπως κατίκι ή τουλουμίσιο
Λίγο σκόρδο τριμμένο
2 κρεμμυδάκια
Μερικά φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη
Αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο

Διαδικασία

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. 
Τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν ώστε να τσιμπιούνται με το πιρούνι.
τις στραγγίζουμε από το νερό και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν μέχρι να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγανάκι και προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμυδάκια για 2 λεπτάκια για να μαλακώσουν αλλά προσοχή μην μαυρίσουν. 
Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες και πολτοποιούμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού (όχι τόσο πολύ όπως στον πουρέ). Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το τυρί κρέμα όσο είναι ακόμη ζεστές οι πατάτες. Ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια ρίγανης. Νοστιμεύουμε με αλάτι και σκόρδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε τη σαλάτα να κρυώσει. Μπορείτε να τη φάτε είτε ζεστή είτε να την βάλετε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν τη σερβίρετε. Διακοσμήστε το πιάτο σας με ένα κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης πριν σερβίρετε!  

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Ομελέτα με λαχανικά


Υπάρχουν μερικές μέρες που δεν θες να κάνεις τίποτα, όμως έρχεται το μεσημεράκι και η πείνα σε κυριεύει  Αν ήσουν ή είσαι φοιτητής μακριά από το πατρικό σου σπίτι καταλαβαίνεις για ποιο πράγμα μιλάω. Θα ήθελες να παραγγείλεις αλλά δεν έχουν ξεμείνει λεφτά και βαριέσαι αφάνταστα να πας στη λέσχη... αλλά και σε παρόμοια κατάσταση να μην έχεις βρεθεί μια ομελέτα πολλές φορές είναι η ιδανική επιλογή!




Υλικά
2 μερίδες
3 αυγά
50 γρ. μπρόκολο (μόνο τις φουντίτσες)
60 γρ. φέτα 
1 κρεμμυδάκι
4 μαύρες ελιές
1 ντομάτα
Ελαίολαδο
4 κ.σ. γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

Οδηγίες


Βάλτε τις φουντίτσες του μπρόκολου σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Κόψτε το μπρόκολο, το κρεμμυδάκι, τη ντομάτα και τη φέτα σε πολύ μικρά κομμάτια.
Κόψτε τις ελιές στη μέση και βγάλτε το κουκούτσι. Υπάρχει ένα παλιό κόλπο για να κόψετε τις ελιές γρήγορα. Βάλτε τις πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και πιέστε με μια ξύλινη κουτάλα δυνατά, έτσι το κουκούτσι θα αποκολληθεί και θα μπορέσετε να κόψετε τις ελιές γρήγορα.
Χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά. Προσθέστε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και ανακατέψτε. Προθερμάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε ένα στρογγυλό τηγάνι. Ρίξτε την ομελέτα και αφήστε να τηγανιστεί. Όταν η μία πλευρά ροδίσει αναποδογυρίστε την ομελέτα με τη βοήθεια μια ξύλινης κουτάλας. Αφού και η άλλη πλευρά της ομελέτας ψηθεί, τοποθετείστε την ομελέτα σε ένα πιάτο και από πάνω ρίξτε τα λαχανικά, τις ελιές και τη φέτα. Αλατοπιπερώστε και καλή σας όρεξη! 

Mousse κολοκύθας


Η κολοκύθα σχετίζεται στο μυαλό των περισσότερων με το Halloween. Στην Ελλάδα δεν τις χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα ούτε στη μαγειρική ούτε στη ζαχαροπλαστική αν εξαιρέσουμε τις κολοκυθόπιτες που φτιάχνονται σε πολλές περιοχές. Η συνταγή που σας παραθέτω είναι μια γλυκιά κρέμα με καρότο, κολοκύθα και πορτοκάλι. Μπορείτε να τη φάτε σκέτη ή να τη χρησιμοποιήσετε σε τούρτες και άλλα γλυκά. Πολύ νόστιμη και πολύ πορτοκαλί!  











Συστατικά
  2 μερίδες
200 γρ. κολοκύθα 
1 καρότο
Ξύσμα και χυμό 2 πορτοκαλιών
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιά της σούπας κάστερ powder
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

Bήματα

Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους.
Καθαρίζουμε το καρότο.
Βράζουμε την κολοκύθα και το καρότο σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε και πολτοποιούμε τα βρασμένα λαχανικά μας.
Προθερμαίνουμε το μισό γάλα σε χαμηλή-μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τη λιωμένη κολοκύθα, το καρότο και το βούτυρο.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κάστερ powder με το υπόλοιπο γάλα μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε συνεχώς.
Η κρέμα είναι έτοιμη όταν πήξει.

Το άρωμα της θα σας καταπλήξει τόσο φρέσκο ​​και λαχταριστό!


Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Ψητά λαχανικά με χαλούμι

Το νησί της Αφροδίτης, η Κύπρος, είναι γνωστή για τα όμορφα τοπία και την πλούσια ιστορία της. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως το νησί της Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα, γιατί σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία εκεί γεννήθηκε η Αφροδίτη. Η Αφροδίτη αναδύθηκε από τους αφρούς των γεννητικών οργάνων του Ουρανού ως αποτέλεσμα της διαμάχης του Ουρανού με τον Κρόνο. Τα ακρωτηριασμένα γεννητικά όργανα μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του ανέμου Ζέφυρου, από τα Κύθηρα στην Πάφο.
Αλλά ας επιστρέψουμε στη μαγειρική! Ένα από τα καλύτερα εδέσματα που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε κατά την επίσκεψή σας Κύπρος είναι το Χαλούμι  Μπορεί να το δοκιμάσετε ψητό, στη σχάρα ή τηγανητό. Έχει υψηλό σημείο τήξης, για αυτό μπορείτε  να το χρησιμοποιήσετε χωρίς φόβο! Δοκιμάστε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να ετοιμάσετε την παρακάτω σαλάτα, θα ενθουσιαστείτε!



Υλικά

4 μανιτάρια πλευρώτους
1 μελιτζάνα
2 κολοκυθάκια
2 πιπεριές τσίλι
5 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
8 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
Μια πρέζα πιπέρι
Λίγη φρέσκια ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
100 γρ. χαλούμι
Αλάτι

Οδηγίες

Πλύντε τα λαχανικά πολύ καλά και αφήστε τα να στραγγίσουν για λίγο. Κόψτε τις άκρες από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Τεμαχίστε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια κατακόρυφα και όσο το δυνατόν λεπτότερα. Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ και ανακατέψτε με τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το πιπέρι, το αλάτι και το θυμάρι. Βάλτε τα στο ψυγείο για μισή ώρα να μαριναριστούν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Απλώστε τα λαχανικά σε ένα ταψί που έχετε ήδη αλείψει με ελαιόλαδο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Τοποθετήστε τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα και ανακατέψτε τα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κόψτε το χαλούμι σε χοντρές φέτες (2-3 εκ.) και τηγανίστε για λίγα μόνο λεπτά κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Κόψτε το τηγανισμένο χαλούμι σε μικρούς κύβους. Ανακατέψτε τη μουστάρδα με το 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό μέχρι να συνδυαστούν καλά.
Προσθέστε το χαλούμι στα λαχανικά και περιχύστε με τη μουστάρδα. Σερβίρετε με γαρνιτούρα τη φρέσκια ​​ρίγανη και τις πιπεριές τσίλι.


Η θρεπτική και νόστιμη σαλάτα μας είναι έτοιμη!


Πικάντικη τρίλιζα

Όταν οι φίλοι μου μαζεύονται στο σπίτι μου, μερικές φορές με ρωτούν αν υπάρχει κάτι να φάμε ή θα πρέπει να παραγγείλουμε... Πάντα απαντώ ότι δεν χρειάζεται να παραγγείλουμε, θα φτιάξω κάτι στα γρήγορα... Σε μια παρόμοια κατάσταση μου ήρθε η ιδέα να κάνω μια πικάντικη τρίλιζα. Ελπίζω σε μια παρόμοια περίπτωση να θυμηθείτε  την παρακάτω συνταγή και θα εντυπωσιάσετε την παρέα σας! 

Υλικά

1-2 αγγούρια
½ κιλό τουλουμίσιο ή μαλακό τυρί φέτα
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (σε περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε φέτα)
1 κ.σ. λευκό ξύδι
2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 καυτερή πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
½ κ.σ. πάπρικα σε σκόνη











Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Πλένουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, όπως στην εικόνα. Αφαιρούμε το μαλακό εσωτερικό μέρος του αγγουριού (μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε Τζατζίκι αντί να τον πετάξετε) και τοποθετούμε τα κομμάτια του αγγουριού σε μια πιατέλα. Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα με ένα πιρούνι (το τουλουμίσιο έχει ήδη τη μορφή που θέλουμε), βάζουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τις πιπεριές στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές αναποδογυρίζοντας τις μία φορά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη μισή ποσότητα του μείγματος. Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τους σπόρους και τις πολτοποιούμε. Βάζουμε την τριμμένη πιπεριά στο πρώτο μπολ και το κόκκινο πιπέρι στο δεύτερο κύπελλο. Στο δεύτερο μπολ προσθέτουμε και την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά. Αφού ετοιμάσετε τη γέμιση, γεμίστε μερικά κομμάτια αγγούρι με το λευκό μείγμα και το υπόλοιπο με το κόκκινο. Μπορείτε να γαρνίρετε με φύλλα μέντας τα κομμάτια με το λευκό μείγμα. Τοποθετήστε τα γεμιστά αγγουράκια στην πιατέλα, έτσι ώστε να μοιάζει με μια τρίλιζα. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ξυλάκια από το σουβλάκια ή ξυλάκια που χρησιμοποιούμε για το κινέζικο. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας ... μπορείτε να βρείτε κάτι καλύτερο).

Έτοιμοι για μια παρτίδα τρίλιζα;

Μικρά μυστικά


Το τουλουμίσιο είναι ένα παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδα. Ο τρόπος που παράγεται είναι ο ίδιος όπως της φέτα εκτός από το τελευταίο στάδιο της σκλήρυνσης, που είναι αυτό που του προσδίδει και τη γεύση του που μοιάζει με τη φέτα, αλλά η υφή του είναι πολύ πιο μαλακή.
Μπορείτε να ρυθμίσετε τις αναλογίες της καυτερής πιπεριάς  και της πάπρικας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μην ξεχνάτε "Μερικοί το προτιμούν καυτό!"

Κεφτεδάκια με ανθότυρο

Σήμερα, δεν θα σας κουράσω με πολλά λόγια ... Ακόμα κι αν μου αρέσει πραγματικά να πολυλογώ! 




Υλικά 

1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 
1 κρεμμύδι
100 γρ. ανθότυρο
1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
1 μικρό φρέσκο ​​κρεμμυδάκι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο
150 ml. χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέμα γάλακτος
200 ml. ζωμός κρέατος
Μερικά φύλλα μέντας






Βήματα 


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο ​​κρεμμυδάκι και το ματσάκι μαϊντανό. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, τα ψιλοκομμένα υλικά, το αυγό και τη τριμμένη φρυγανιά. Αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε το μείγμα και πλάθουμε σε κεφτεδάκια. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, αρκετό ώστε να καλύπτει τον πάτο του τηγανιού. Προθερμαίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα και το ζωμό στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Περιμένουμε να πάρει μια βράση. Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν γίνει αρκετά πυκνή. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο πιάτο με τα κεφτεδάκια και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Φρουτοζελέ με γιαούρτι

Ένα γρήγορο, υγιεινό, ελαφρύ αλλά πάνω από όλα λαχταριστό επιδόρπιο!

Υλικά

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 συσκευασία ζελέ σε σκόνη
  • 1 ακτινίδιο
  • 1 σύκο
  • 1 δαμάσκηνο
  • 1 νεκταρίνι
  • μερικά σταφύλια
  • 1 φλιτζάνι νερό

Βήματα



Βράστε το νερό και ρίξτε το σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε το μείγμα ζελέ στο μπολ και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το γιαούρτι στο μπολ και ανακατέψτε καλά το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές. Τοποθετήστε το στο ψυγείο μέχρι να αρχίσει να παγώνει στις άκρες. Πλύνετε και κόψτε τα φρούτα σε κύβους. Προσθέστε τα στο μείγμα και ανακατέψτε ελαφρά όλα τα υλικά μαζί. Τοποθετήστε το μπολ στο ψυγείο. Μπορείτε να βγάλετε το γλυκάκι σας από τη μπολ χρησιμοποιώντας ένα λεπτό μαχαίρι γύρω από τις άκρες του μπολ και βάζοντας το μπολ σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Γυρίστε το ανάποδα στην πιατέλα σας! Απολαύστε το!

Μικρά μυστικά

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια φρούτα θέλετε, προτιμήστε όμως τα εποχιακά! 

Τούρτα παγωτό


Αυτή η τούρτα παγωτό έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία! Καταρχήν να σας πω ότι παντρευόταν μια πολύ καλή μου φίλη, για αυτό αποφάσισα να κάνω αυτή την τούρτα που είναι αρκετά αγαπησιάρικη (επειδή έχει τις καρδούλες) και να της την πάω 2-3 μέρες πριν το γάμο που μαζευτήκαμε σπίτι της. Για να μην τα πολυλογώ ετοίμασα την τούρτα αλλά η τούρτα ποτέ δεν έφτασε στον προορισμό της... για ευνόητους λόγους...




Για τη σοκολατένια βάση 
  • 100 γρ. μαλακό βούτυρο 
  • 100 γρ. κουβερτούρα 
  • 1 βανίλιας σκόνη ή εκχύλισμα 
  • 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive

Οδηγίες


  1. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. 
  2. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. 
  3. Βάλτε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να θρυμματιστούν. 
  4. Προσθέστε τα θρυμματισμένα μπισκότα και τη λιωμένη σοκολάτα στην κατσαρόλα με το βούτυρο και ανακατέψτε καλά. 
  5. Πιέστε το μείγμα μέσα σε μία 25 - 28 εκατοστών φόρμα για κέικ. 
  6. Βάλτε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. 

Για το παγωτό 

Παρακαλώ κοιτάξτε την ανάρτηση Back in Time 

Οδηγίες
  1. Ετοιμάστε το μίγμα παγωτού σύμφωνα με τα βήματα που περιγράφονται στην ανάρτηση  Back in Time
  2. Παγώστε το περίπου μισή ώρα. 
  3. Χτυπήστε το ξανά για να αφρατέψει. 
  4. Βάλτε ένα στρώμα του παγωτού στην βάση μπισκότο σοκολάτας. 
  5. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να εξομαλύνετε την επιφάνεια του παγωτού. 
  6. Βάλτε τη φόρμα στην κατάψυξη για μερικές ώρες. 
  7. Πριν σερβίρετε, βάλτε το κέικ σε με πιατέλα και αφήστε το στο ψυγείο για να μαλακώσει λίγο. 
  8. Τοποθετήστε τις κόκκινες καρδιές (βλ. παρακάτω) στην τούρτα παγωτό. 
  9. Κόψτε τα κομμάτια με τη βοήθεια ένος μαχαιριού που πριν έχετε βυθίσει σε ζεστό νερό.
Για τις κόκκινες καρδιές 
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη 
  • 2 κουταλιές της σούπας. χυμό λεμονιού 
  • 3 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο 
  • Εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά) 
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής σε κόκκινο 
  • Λίγο νερό
Οδηγίες

  1. Ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη, το χυμό λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο σε ένα μπολ. 
  2. Προσθέστε λίγο νερό μέχρι να γίνει ένα παχύ σιρόπι. 
  3. Ο καλύτερος τρόπος για να μην γίνει το σιρόπι σας υδαρές είναι να προσθέσετε το νερό σταδιακά. 
  4. Θερμαίνετε το μίγμα σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά μέχρι το σιρόπι να γίνει αδιαφανές. 
  5. Προσθέστε μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα και ανακατέψτε το μείγμα για 2 - 3 λεπτά. 
  6. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς. 
  7. Χρησιμοποιήστε ένα πλάστη για να φτιάξετε ένα φύλλο με τη ζαχαρόπαστα (0.5-1 cm πάχος). 
  8. Με ειδική φόρμα σε σχήμα καρδιάς, κόψτε τη ζαχαρόπαστα σε όσες καρδιές θέλετε να χρηιμοποιήσετε, τις υπόλοιπες μπορείτε να τις διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για μια μέρα ή να τις καταψύξετε για επόμενη χρήση.  

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Μούφα... noodles

Μια γρήγορη και νόστιμη συνταγή για να δείτε τις χυλοπίτες με άλλο μάτι!



Υλικά

2 1/2 φλιτζάνια φαρδιά noodles αυγού ή χυλοπίτες
1 φλιτζάνι μικρά μανιτάρια
1/2 μελιτζάνα
1 κόκκινη πιπεριά
Αλάτι
1/4 φλιτζανιού κουνουπίδι 
1/4 φλιτζανιού αρακά 
1/4 φλιτζανιού φασολάκια
1 καρότο
Μια πρέζα πιπέρι
Φυτικά λάδι για τηγάνισμα
100 γρ. γραβιέρα

Διαδικασία 

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (ή βράστε τις χυλοπίτες για 4-5 λεπτά.) Τα ζυμαρικά γενικά χρειάζονται πολύ νερό για να μαγειρευτούν σωστά. Μην ξεχάσετε να βάλετε μια πρέζα αλάτι στο νερό και προσπαθήστε να μην τα παραβράσετε. Αδειάστε το νερό και ρίξτε λίγο ελαιόλαδο πάνω από τα ζυμαρικά για να μην κολλήσουν. Κόψτε όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και βάλτε τα (εκτός από τα μανιτάρια) σε βραστό νερό για 2 λεπτά να μαλακώσουν λίγο. Προθερμάνετε το λάδι και τηγανίστε όλα τα λαχανικά για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε τα noodles και ανακατέψτε καλά. Μην ξεχάσετε το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά τα λαχανικά με τα ζυμαρικά. Σερβίρετε στα πιάτα. Τέλος τρίβουμε τη γραβιέρα πάνω στα ζυμαρικά και ... έτοιμο! 

Ριζότο γαρίδας

Αν ψάχνετε για συνταγές με θαλασσινά γιατί δεν δοκιμάζετε ένα ριζότο με σαφράν! 

Υλικά
4 μερίδες
1 1/2 κούπα ρύζι για ριζότο
12 ολόκληρες μεγάλες γαρίδες
8 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/4 κούπας ούζο
1 σκελίδα σκόρδο

1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού 
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1 μεγάλη πρέζα στίγματα κρόκου 

Λίγο τριμμένο σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 1/2 κούπες νερό 








Οδηγίες


Καθαρίστε τις γαρίδες κρατώντας όμως τα κεφάλια τους. (Προαιρετικά κρατήστε μια ολόκληρη γαρίδα για να διακοσμήσετε το πιάτο.)
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε το νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Όταν έρθει σε σημείο βρασμού, προσθέστε τα κεφάλια από τις γαρίδες την σκελίδα σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και το σαφράν.
Αφήστε το μείγμα να βράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, περάστε το ζωμό από ένα σουρωτήρι. Χαμηλώστε τη φωτιά αλλά διατηρήστε το ζεστό.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Σε μια κατσαρόλα, ρίξτε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το ρύζι και  τηγανίστε το να γίνει ελαφρώς ημιδιαφανές (περίπου 2-3 ​​λεπτά). Προσθέστε ούζο και ανακατέψτε το ρύζι. Μόλις το ούζο εξατμιστεί, ρίξτε 1/4 του φλιτζανιού ζωμό. Σταδιακά  προσθέστε όλο το ζωμό, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί πριν προσθέσετε και άλλο.

Σε μια άλλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Όταν το λάδι  ζεσταθεί αρκετά, προσθέστε τις γαρίδες. Ρίξτε το χυμό λεμονιού και το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατέψτε και αφήστε τις γαρίδες να μαγειρευτούν μέχρι να γίνουν πορτοκαλί.  Αλατοπιπερώστε και τρίψτε λίγο σκόρδο. Προσθέστε τις γαρίδες στο ρύζι και τοποθετήστε το ριζότο σε πιατέλα. Σερβίρετε αμέσως! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...